Drnovšek novi predsjednik Slovenije

DOSADAŠNJI slovenski premijer Janez Drnovšek izabran je u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora za novog predsjednika države s petogodišnjim mandatom.

To su večeras odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati objavile slovenske televizijske postaje, pozivajući se na rezultate svojih paralelnih ´ex-poll´ ispitivanja na više birališta širom Slovenije.

Prema ex-pollu nacionalne televizije Drnovšek je dobio 57,8 posto glasova, a njegova konkurentica Barbara Brezigar 42,2 posto. Prema ispitivanju komercijalne TV postaje POP-TV rezultat je gotovo isti, odnosno Drnovšek dobiva 57,7 posto, a Barbara Brezigar 42,3 posto.

´Vrlo sam zadovoljan rezultatom ako bude potvrđen´, rekao je Drnovšek za POP-TV odmah nakon objave rezultata ex-polla, dodajući kako se sada otvara ´novo poglavlje u slovenskoj povijesti´. Na pitanje kako komentira rezultat Barbare Brezigar, Drnovšek je rekao da je ona postigla ´vrlo solidan rezultat´ na kojem joj čestita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Uistinu, to je po prvi put bila predsjendička utrka u kojoj nije sve bilo unaprijed odlučeno´, izjavio je za POP-TV Drnovšek, govoreći iz svog izbornog štaba.

Barbara Brezigar je objavu rezultata ispitivanja slovenskih televizija dočekala u jednom ljubljanskom lokalu zajedno sa stranačkim prvacima Andrejom Bajukom, Janezom Janšom i Lojzom Peterleom, te intelektualcima iz kruga ´Nove revije´ koji su podržavali njezinu kandidaturu.

´Čini se da smo za malo promašili cilj, ali sam zadovoljna i to je bilo vrlo lijepo iskustvo´, rekla je nekadašnja ministrica pravosuđa i državna tužiteljica koju su podržavale stranke desnog centra.

Dodala je kako je njezina utrka za predsjendičćki položaj s Drnovšekom pokazala da su uspjeli ´pomaknuti stvari´ u slovenskoj politici i da u tom pogledu ´više nikad neće biti onako kako je bilo´, parafrazirajući tako riječi odlazećeg predsjednika Milana Kučana koje je izrekao na dan proglašenja slovenske nezavisnosti 1991. godine.

Službeni djelomični rezultati predsjendičkih izbora bit će objavljeni večeras.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara