Drnovšek: S Mesićem nisam razgovarao o povlačenju slovenske vojske sa Svete Gere

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek izjavio u razgovoru za najnoviji broj tjednika "Mag" da prilikom njegova zadnjeg susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, na graničnom prijelazu JelšaneRupe, nije bilo razgovora o povlačenju slovenske vojske s objekta nekadašnje JNA na Svetoj Geri iako su hrvatski mediji nakon susreta o tome spekulirali.

Takve su se vijesti u Hrvatskoj možda pojavile zbog ulaska Slovenije u Europsku uniju, no o mogućem povlačenju slovenske vojske sa Svete Gere bilo je riječi u okviru razgovora o "parafiranom" sporazumu Drnovšek-Račan, pojasnio je Drnovšek za najnoviji broj "Maga" od srijede.

"Ideja je bila u tome da se tijekom usvajanja graničnog sporazuma slovenska vojska povuče, jer je vojarna po tom sporazumu na hrvatskoj strani", rekao je Drnovšek, dodajući da se time sada bavi vlada Antona Ropa koji ga je naslijedio na mjestu premijera.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije mi poznato da bi sadašnja vlada o tome (povlačenju sa Svete Gere) raspravljala. Vjerojatno je imala dovoljno posla s proslavama uz ulazak u EU, a pred vratima su i izbori", rekao je u razgovoru za tjednik "Mag" slovenski predsjednik.

Na pitanje očekuje li da hrvatska vlada povuče saborsku odluku o proglašenju ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranskom moru, kojega je podržao i predsjednik Mesić, Drnovšek je rekao da bi bilo realno očekivati da se odgodi njegova primjena.

"Po mojem bi mišljenju bilo pametno da se ta odluka povuče. Hrvati su svjesni da im inzistiranje na jednostranom proglašenju zone, uz protivljenje Slovenije i Italije, te uz upozorenja Europske komisije, ne koristi. Realno je očekivati da u slučaju da dogovor (o ekološkoj zoni u Jadranu između Slovenije, Italije i Hrvatske) ne bude postignut, Hrvatska odgodi primjenu tog pojasa kojega je već proglasila", rekao je Drnovšek.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara