Drnovšek: Slovenci ne mogu pomoći u procesu protiv Miloševića

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek izjavio je u četvrtak da slovenski političari iz vremena osamostaljivanja ne mogu doprinijeti uspjehu optužbe u procesu protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

"To je za nas razdoblje na koje gledamo kao na povijest. To poglavlje smo zatvorili, a jugoistočnoj Europi pomažemo kroz konsolidaciju i europeizaciju", izjavio je Drnovšek za slovensku tiskovnu agenciju STA za vrijeme summita srednjoeuropskih predsjednika u Salzburgu.

Drnovšek je dodao da je iskaz bivšeg predsjednika Milana Kučana pred Haaškim sudom bio u okviru očekivanog, te da nije donio ništa bitno novoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drnovšek je kazao da Slovenci kao svjedoci ne mogu dati doprinos u procesu protiv Miloševića koji se odnosi na zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu jer o tim stvarima znaju samo posredno.

Do slovenskog osamostaljenja, o čemu imamo neposredan uvid, sve se više manje odvijalo na političkom, a ne ratnom planu, pojasnio je Drnovšek.

On je dodao da Slovenci mogu dati pozadinu i kontekst zbivanja prije rata, ali da su i ranije pojašnjavali kako je raspad Jugoslavije uzrokovao "militantni nacionalizam koji je bio simboliziran u Miloševiću".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara