Droga sve pristupačnija hrvatskim školarcima

Droga sve pristupačnija hrvatskim školarcima

U ODNOSU na protekle godine, kada je drogu bilo teže nabaviti zbog visokih cijena, danas je pristup toj kugi 20. stoljeća znatno jednostavniji. Naime, prema istraživanju provedenom među učenicima hrvatskih škola, do droge je najlakše doći upravo u školi.

Kako prenosi Večernji list, Hrvatski zavod za javno zdravstvo proveo je 2003. godine anketu u kojoj se došlo do poražavajućih podataka. 46 posto učenika odgovorilo je da zna gdje može nabaviti marihuanu, a čak 15 posto njih zna gdje se mogu nabaviti crack i kokain.

Šokantan je i podatak da se jedna tableta smrtonosnog ecstasyja može kupiti kod sitnih dilera za svega dvadesetak kuna, a jedan joint marihuane može se dobiti i za desetak kuna. Zbog ovako iznimno niske cijene droga je postala pristupačna i srednjoškolcima i osnovcima.

Niske cijene na ilegalnom tržištu svjedoče o povećanoj ponudi droge na tržištu, ali i o sve većem broju korisnika opijata. Nedavno uhićenje 18-godišnjaka koji je dilao u dvorištu srednje škole na Kennedyjevu trgu govori tome u prilog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobna granica prvog konzumiranja droge u mladih znatno opada, i prve susrete djeca s drogom imaju već u 7. i 8. razredu osnovne škole. Tako je u Istri raspačavanje i konzumacija droge veći problem od nezaposlenosti. Prema istraživanju zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja u Istri je drogu probala gotovo trećina srednjoškolske populacije.

Zbog širokog interesa, ali i velike ponude dileri se međusobno natječu za "klijentelu" te dolazi do sniženja cijena droge. Iz MUP-a pak niječu ovu tvrdnju govoreći kako može doći do kratkotrajnog sniženja cijena, ali da su cijene u pravilu iste.

Do sniženja cijena može doći i ako diler raspolaže većom količinom droge koju želi prodati ili unutar grupacije dilera i kupaca kada postoji povjerenje zbog čega dolazi do sniženja cijena droge.

Predsjednik Povjerenstva za suzbijanje droga Dubravko Klarić kaže kako je u posljednjih deset godina cijena jednog šuta heroina oko 100 do 200 kuna, kokain se može nabaviti za 80 do 120 eura po gramu, dok se marihuana lošije kvalitete može nabaviti već po dvadesetak kuna po jointu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara