Droga utječe na organizam duže nego što se mislilo

OVISNICI o kokainu ili o amfetaminima pate od problema s motorikom i koncentracijom i do godinu dana nakon što su prestali uzimati drogu, a to je duže nego što se pretpostavljalo, pokazalo je najnovije istraživanje.

Zaključci studije objavljene u stručnom časopisu Archives of General Psychiatry temelje se na istraživanju 50 parova blizanaca. Svi su ispitanici bili muškarci, u svakom je paru jedan blizanac bivši ovisnik, a drugi nikad nije uzimao drogu.

Istraživači iz bostonske opće bolnice objavili su da su ovisnici imali znatno lošije rezultate na testovima motoričkih sposobnosti. U vrijeme testiranja svi ispitanici koji su koristili drogu bili su "čisti" najmanje godinu dana.

"To dokazuje da su posljedice uzimanja droge dugoročne", zaključili su autori istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rosemary Toomey, glavna autorica studije, izjavila je da su se prijašnje studije uglavnom bavile vremenskim razdobljem od približno šest mjeseci nakon prestanka uzimanja droge ističući kako su dugoročne posljedice glavno otkriće novog istraživanja.

Prijašnja istraživanja dokumentirala su posljedice drogiranja povezane s apstinencijom, uključujući poremećaje pamćenja i koncentracije.

Neobično je otkriće najnovijeg istraživanja da su bivši ovisnici imali mnogo bolje rezultate na testu kojim je mjerena brzina zapažanja - u ovom slučaju morali su izabrati slovo x u nizu zamućenih slova koja su se izmjenjivala na ekranu.

(Hina) jšk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara