Droge za silovanje šire se svijetom

Droge za silovanje šire se svijetom

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija

U GODIŠNJEM izvještaju UN-ove agencije za praćenje droga navodi se kako "droga za silovanje" ima sve više.

Međunarodni odbor za kontrolu narkotika tvrdi kako su žestoke mjere smanjile količinu najpoznatije "droge za silovanje" Rohypnola, no da su se seksualni predatori prebacili na alternativne supstance koje se slabije kontroliraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indija najveći proizvođač

Profesor Harnid Ghodse iz Odbora objašnjava kako te droge kod ljudi smanjuju otpor prema pristanku na neželjeni seksualni odnos, a mnoge žrtve se kasnije i ne sjećaju što se dogodilo. Mnogi međunarodni dileri izgradili su svoje ilegalne "tvornice za proizvodnju droga", a narudžbe uzimaju preko interneta ili telefona. Naravno, za takav način nabave "lijekova" recepti nisu potrebni. Indija je označena kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača takvih preparata.

U izvješću se traži od vlada da poduzmu akcije kojima se sprečava zlouporaba modernih tehnologija. Agencija smještena u Beču "skrivenim problemima" je nazvala i droge koje se dobivaju na recept, kao što su morfin, kodein i metadon. U nekim zemljama postoji više onih koji zloupotrebljavaju te lijekove od korisnika heroina, kokaina i ecstasyja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara