Drugi val pandemije svinjske gripe pogodio SAD

Tekst: F.M.
Foto: AFP


NAKON nekoliko mjeseci upozorenja i priprema, drugi val pandemije svinjske gripe počinje se osjećati diljem SAD-a. Liječnici, zdravstvene klinike, bolnice i škole prijavljuju sve veći broj slučajeva.

Zasad je većina slučajeva blaga, a najviše se val osjetio na jugozapadu zemlje. Teksas, Tennessee, Južna Karolina i još pet saveznih država zadnjih tjedana imaju sve veći broj prijavljenih slučajeva. U Južnoj Karolini je prošli tjedan umrla 11-godišnja djevojčica.

Nepredvidiva bolest

“Virus H1N1 širi se diljem zemlje. Iako su neki dijelovi jugozapada zemlje koji su osjetili snažan udar vala pandemije sada u malo boljem položaju, to bi mogao biti samo privremeni odmor, a i ostatak zemlje bi uskoro trebao osjetiti val", rekao je Thomas Frieden, ravnatelj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Gripa je vjerojatno najnepredvidivija od svih zaraznih bolesti, rekao je Frieden.

Posebno snažno su pogođene škole i sveučilišta. Diljem zemlje dosad su zatvorene 42 škole, a neka sveučilišta su morala otvoriti posebne spavaonice za bolesne studente. 91 posto od 267 sveučilišta pod nadzorom sada prijavljuju slučajeve.

Program cijepljenja

Istodobno, američka vlada sljedeći mjesec pokreće dosad neviđen sustav praćenja nuspojava cjepiva protiv bolesti, koje bi trebalo postati dostupno u listopadu. Osnovna je ideja rano otkriti neke rijetke ali ozbiljne probleme i objasniti klasične nuspojave do kojih će sigurno doći.

U samo nekoliko mjeseci, vlada se nada kako će uspjeti cijepiti preko polovice populacije. Inače se tijekom sezonske gripe cijepi ne više od 100,000 ljudi.

Zadnji put kad su se provodila masovna cijepljenja protiv jedne druge vrste svinjske gripe, 1976. godine, prijavljen je zamjetan broj slučajeva Guillain-Barreovog sindroma, rijetke paralizirajuće bolesti koja ponekad ima smrtan ishod. Druge potencijalne nuspojave su srčani i moždani udari ili pobačaji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara