Država ima novca za putne troškove saborskih zastupnika, ali ne i teško bolesne djece

NAKON što je objavljeno da će saborski koji žive od 50 do 100 kilometara od Zagreba, umjesto sadašnje 2500, dobivat će naknadu do 4000 kuna, oglasila se Udruga hrvatskih pacijenata ustvrdivši da sužavanje prava pacijenata, koje se provodi od 1. listopada, i najavljena reforma zdravstva, ugrožavaju siromašne i bolesne, pa čak i teško bolesnu djecu.

Podsjetimo,  do sada je 30-orici zastupnika koji u Sabor dolaze vlastitim automobilima po prijeđenom kilometru isplaćivano po dvije kune. Ako se u srijedu usvoji prijedlog saborskog Odbora za izbor i imenovanja o uvjetima pod kojima zastupnici mogu dobiti naknadu troškova dolaska na sjednice, saborski bi proračun godišnje mogao ostati tanji za oko pola milijuna kuna.

Naime, u nacrtu izmjena Odluke o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, sredstava za službena putovanja itd., što ga je potpisala predsjednica Odbora Nevenka Majdenić, predloženo je da zastupnici koji žive od 50 do 100 kilometara od Zagreba, umjesto sadašnjih 2500, dobivaju naknadu veću od toga, najviše do 4000 kuna.

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Udruzi hrvatskih pacijenata govorili su roditelji desetomjesečne djevojčice Tine koja je rođena bez očiju, s teškom kromosomopatijom, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od 1. listopada im ne pokriva putne troškove prijevoza djeteta na neophodnu fizikalnu terapiju.

Obitelj sa još dvoje školske djece živi u Drežnik Gradu, pored Plitvičkih jezera, i ne može ostvariti naknadu troškova prijevoza do pedijatra ili terapeuta u Karlovcu jer su udaljeni 80 kilometara, a HZZO pokriva samo putne troškove za prijevoz iznad 100 kilometara.

"Prihvatili smo da ne možemo dobiti naknadu za odlazak liječniku u Karlovac za drugo dvoje djece, ali Tina je 100-postotni invalid, bez očiju, ima probleme sa sluhom, motorikom, neizvjesno je hoće li ikad prohodati i osuđena je na doživotnu terapiju i skrb drugih", kazala je majka djevojčice Ljubica Vuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji Tinu voze dva puta tjedno na terapiju u Karlovac i dva puta tjedno u Zagreb, što mjesečno iznosi oko 1.600 kuna.

Zatražili smo da nam se plate putni troškovi za odlazak djevojčice na terapiju u "Malu kuću" u Zagreb, koja je specijalizirana za slijepu djecu s različitim poteškoćama, ali ne znamo hoće li nam se ti troškovi priznati budući da "Mala kuća" nije u sustavu zdravstva. Nismo socijalni slučajevi jer muž radi kao učitelj, ali s obzirom na sve troškove koji nas čekaju uskoro nećemo biti daleko do toga, kazala je Ljubica Vuković.

Predsjednik udruge Marijo Drlje predočio je novinarima odgovor ministra zdravstva Nevena Ljubičića o slučaju djevojčice, koji je sinoć dostavljen udruzi pacijenata.

U njemu ministar podsjeća da prema izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju obitelj Vuković ne može ostvariti naknadu troškova prijevoza do Karlovca.

"Kako bi osigurali troškove u navedenoj situaciji, Ministarstvo ne ide u izmjene važećeg zakona nego će osmisliti rješenje za pomoć roditeljima djece u najskorijoj budućnosti, a o tome će svi pacijenti biti pravovremeno obaviješteni", stoji u Ljubičićevu dopisu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara