Država razbija korumpirani lobi koji diktira potrošnju lijekova

KORUMPIRANIM liječnicima i farmaceutima koji već desetljećima određuju potrošnju lijekova na račun države, čime su tvrtkama osigurali goleme profite a sebi velike zarade i bogate nagrade, konačno će se stati na kraj.

Vulgarna korupcija trebala bi postati prošlost jer će ubuduće pravila igre biti drugačija. Novi Pravilnik o načinu oglašavanja i obavješćivanja o lijekovima i homeopatskim proizvodima koji se počinje primjenjivati, zabranjuje poticanja zdravstvenih radnika na propisivanje, nabavu, preporučivanje ili kupnju lijeka i medicinskih proizvoda nagrađivanjem u novcu ili davanjem darova.

Farmakolog doc. Josip Čulig, predsjednik povjerenstva koje je sastavilo Zakon o lijekovima, u razgovoru za Novi list upozorava da farmaceutske kompanije korumpiraju liječnike radi propisivanja novih lijekova, jer na taj način ponekad koriste rupe u zakonu i obavljaju "fazu četiri" kod ispitivanja lijeka koji je upravo došao na tržište. Objašnjava da u toj fazi liječnici prate kako lijek djeluje kod pacijenta, uz to zarađuju na propisivanju lijeka, a ne plaćaju se vrlo skupa istraživanja.

Liječnici za propisivanje novih lijekova dobivaju po receptu, primjerice 50 kuna ili ih se nagrađuje na druge načine. Čulig kao primjer navodi slučaj kada su ljekarnici za 10 recepata nekog lijeka bili nagrađeni peglom na paru.

Farmaceutske kompanije često liječnike i farmaceute pozivaju na skupove na kojima se promovira neki lijek. Ponekad takvi skupovi imaju edukativni karakter, nekad izrazito propagandni. Vrlo često farmaceutske tvrtke financiraju putovanja na kongrese, koji se nerijetko svode na shopping izlete.

Čulig kaže da postoje načini da se skupovi organiziraju uz poštovanje svih etičkih principa, ali ne bude li sustavne kontrole, i s primjenom novog Pravilnika opet bi moglo biti problema. Upozorava da su Ministarstvo zdravstva i Agencija za lijekove i dalje usko grlo gdje stvari zapinju, što nije dobro.

Uz poklone kao što su plazma uređaji, televizori, pegle, kao nagrade vrlo su česta skupa putovanja. Tako je u rujnu 2001. na farmeceutskom kongresu u Singapuru među tri tisuće liječnika iz 85 zemalja o trošku farmaceutske industrije otputovalo dvjestotinjak Hrvata. Tijekom kongresa koji je trajao pet dana liječnici su obišli egzotična otočja jugoistočne Azije, a ukupan trošak odlaska hrvatskih liječnika iznosio je milijun eura.

Poseban problem su klinička ispitivanja lijekova i honorari koji dobivaju liječnici. Prošlogodišnja "afera Pfizer" do dan danas nije razriješena iako je utvrđeno da je veći broj uglednih liječnika dobivao novac za konzultantske usluge.

Novi Pravilnik zabranjuje reklamiranje svih lijekova i medicinskih proizvoda koji se dobivaju na recept, pa bi dosta njih trebalo nestati s TV ekrana i drugih medija. Također se zabranjuje davanje uzoraka lijekova građanima bez kontrole te korištenje djece pri reklamiranju lijekova.

Kod oglašavanja neće se smjeti navoditi kako neko sredstvo nema nuspojava, da je neškodljivo i djelotvorno i ostavljati dojam da jamči uspjeh u liječenju bolesti (kao npr. Plivina TV reklama u kojoj se kaže da njihov lijek "otapa gripu u čaši vode").

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara