državni inspektorat predlaže zatvaranje tvrtki zbog rada na crno

Glavni državni inspektor Branko Jordanić predao je jučer premijeru Račanu prijedlog oštrijih mjera za suzbijanje rada na crno, među kojima je i trenutno zatvaranje tvrtke koja zapošljava radnike na crno na rok od 30 do 60 dana.

"Rad na crno trenutno je najveća pošast u hrvatskom gospodarstvu, a dosadašnje zakonske mjere ne samo da nisu omogućile njegovo sprečavanje, već su tako blage i sporo provedive da mogu samo stimulirati na dodatno kršenje zakona", izjavio je danas Jordanić Hini.

Pojava rada na crno, prema nalazima inspekcije, vrlo je raširena u većini gospodarskih grana, posebice u građevinarstvu i trgovini, a u zadnje se vrijeme sve više otkriva u poljoprivredi i turizmu.

U prijedlogu Državnog inspektorata, koji je dorađen sa socijalnim partnerima, predviđeno je da se poduzeća, odnosno poslovni sustavi, lokali itd., u kojima inspektori zateknu neprijavljene radnike ili druga kršenja zakona na način koji je u prijedlogu mjera precizno utvrđen, automatski zatvore i u potpunosti blokiraju na 30 do 60 dana.

Nakon toga bi slijedio redovit sudski postupak i zakonom propisana procedura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva mjera, uz ostale pooštrene mjere, pokazala bi ozbiljnost i odlučnost države u suzbijanju rada na crno", smatra Jordanić.

Inspektori bi predloženim mjerama trebali dobiti ovlasti koje dosad nisu imali, što je, po njihovu mišljenju, glavni razlog za neefikasno suzbijanje kršenja zakona u gospodarstvu.

Po postojećem zakonu, inspektori mogu uočene nepravilnosti samo registrirati i predati prijave nadležnim tijelima, uglavnom za pokretanjem sudskog postupka protiv poslodavca, nakon čega slijede dugotrajni sudski sporovi, zastara postupka ili nemogućnost efikasne naplate kazne.

Jordanić vjeruje da će premijer Račan ozbiljno razmotriti dodatne mjere za suzbijanje rada na crno i uskoro se očitovati o tome.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara