Državni odvjetnici dobili priručnik za rad

U SURADNJI s Ministarstvom pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država hrvatsko Državno odvjetništvo priredilo je priručnik koji bi, kako je istaknuto na današnjem predstavljanju, državnim odvjetnicima trebao pružiti osnovna uputstva za postupanja u svim fazama kaznenog postupka.

Po riječima glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, "Priručnik za rad državnih odvjetnika" pomoći će prije svega mlađim državnim odvjetnicima, ali i iskusnijima jer se, kako je rekao, u Priručniku obrađuju i ona područja s kojima se ne susreću u svakodnevnom radu.

Dodao je da je cilj ove publikacije što kvalitetnije osposobljavanje državnih odvjetnika za uspostavu pravne države i suzbijanje rasta kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenivši da je rad Državnog odvjetništva važan pokazatelj u kojoj je mjeri vladavina prava "uhvatila temelje u Hrvatskoj", Veleposlanik SAD-a Ralph Frank kazao je da bi Priručnik trebao voditi prema dosljednosti u pravnim postupcima diljem Hrvatske.

Priručnik, koji je u suradnji s pravnom savjetnicom Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu Brendom Johnson i američkim stručnjacima izradila Radna skupina Državnog odvjetništva predvođena Draganom Novoselom pruža informacije o organizaciji, nadležnosti i dužnostima svih dijelova odvjetništva.

Priručnik sadrži opširna poglavlja o vođenju predistražnog postupka, suradnji s policijom, optužnicama, raspravama, pravnim lijekovima i međunarodnoj pravnoj pomoći u slučajevima kada se optužnica podiže u Hrvatskoj.

Na predstavljanju je istaknuto kako je namjera Državnog odvjetništva stalno poboljšavanje, dopunjavanje i prilagođavanje Priručnika konkretnim potrebama službe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara