Državno odvjetništvo: Na Fazlića nije vršen pritisak

DRŽAVNO odvjetništvo danas je ustvrdilo kako Salih Fazlić, bivši policajac osumnjičen da je sudjelovao u krivotvorenju putovnice za Antu Gotovinu i Hrvoja Petrača, neutemeljeno tvrdi da je glavni državni odvjetnik na njega vršio pritisak i tražio da za taj slučaj lažno tereti druge osobe.

Na posljednjem saslušanju kod istražnog suca Fazlić je, prema pisanju medija, ustvrdio da su mu neki čelnici obavještajne zajednice, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a posredno i premijer Ivo Sanader prijetili tražeći od njega da lažno tereti odvjetnika Marijana Pedišića i Franju Katavića. Osobe koje se zajedno s njim terete da su naručile i izradile krivotvorenu putovnicu za Gotovinu i Petrača Fazlić je, kako je rekao, trebao teretiti da bi se hašku tužiteljicu Carlu del Ponte uvjerilo da se progone Gotovinini pomagači.

Fazlić je ustvrdio da je s Bajićem razgovarao u njegovom uredu, gdje ga je doveo bivši ravnatelj Obavještajne agencije Damir Lončarić. Bajić mu je tada navodno prijetio "razvaljivanjem preko novina" i prikazivanjem kao "drukera", a pred njim je i telefonski razgovarao sa Sanaderom, tvrdi Fazlić.

Reagirajući na te tvrdnje Bajićev zamjenik Dragan Novosel u današnjem priopćenju tvrdi da je glavni državni odvjetnik samo koristio svoje zakonske ovlasti kada je u prisutnosti drugih osoba razgovarao s Fazlićem radi prikupljanja obavijesti o kaznenim djelima. Zakon osumnjičenoj osobi dopušta da se brani na najpovoljniji način, "pa i da neutemeljeno tvrdi da je na nju vršen pritisak", ustvrdio je Novosel.

"Glavni državni odvjetnik je na osnovu do tada obavljenih izvida imao saznanja da Salih Fazlić može dati korisne obavijesti o tim kaznenim djelima i o počiniteljima te je stoga imao ne samo pravo nego i dužnost da utvrdi jesu li su ta saznanja točna", navodi Novosel.

Fazlić se tereti da je zajedno s odvjetnikom Marijanom Pedišićem Franju Katavića poticao da krivotvori putovnice Gotovini i Petraču. U nekoliko saslušanja pred istražnim sucem Katavić je priznao da je krivotvorio dokumente, dok Fazlić i Pedišić niječu bilo kakvu povezanost sa slučajem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara