DSV imenovao suce u sedam sudova

Državno sudbeno vijeće imenovalo je danas sedmero sudaca u isto toliko sudova.

Između sedam kandidata za sutkinju bjelovarskog Županijskog suda DSV je imenovao Smiljku Premužić.

U prvom krugu je pet glasova dobila kandidatkinja Antonija Bagarić, a Premužić glas manje. U drugom krugu, nakon što je rečeno da bjelovarski sud treba suca s iskustvom u građanskom sudovanju, jednoglasno je izabrana Smiljka Premužić jer se Antonija Bagarić, inače bivša predsjednica Općinskog suda u Bjelovaru, bavila samo kaznenim predmetima, odnosno maloljetničkom delikvencijom.

Imenovanje jednog suca u dubrovačkom Županijskom sudu je odgođeno dok se ne utvrdi hoće li imenovanjem najkvalitetnije kandidatkinje Josite Begović dovesti do poremećaja u radu tamošnjeg Trgovačkog suda, u koji je nedavno imenovana.

U Općinski sud u Slavonskom Brodu imenovan je Vedran Pavelić, između dva kandidata, u Đakovu Antun Bionda, između tri kandidata, u Supetru Sanda Crljen, između šest kandidata, a u Općinski sud u Velikoj Gorici Vesna Žužić između devet kandidata.

U Prekršajni sud u Velikoj Gorici imenovana je Jelena Lenić-Brkić, a u Čakovcu Dražen Bence.

Natječaji za po jedno sudačko mjesto u Donjem Lapcu i Vojniću bit će ponovljeni jer nitko od kandidata ni u tri kruga glasovanja nije prošao. Duško Opačić koji se kandidirao za suca u Donjem Lapcu po mišljenju članova DSV-a nije imao dovoljno staža.

Ninko Mirić kandidirao se za suca u Općinskom sudu u Vojniću u kojem je od 1976. do 1991. godine bio sudac i predsjednik Suda. Smijenile su ga vlasti tzv. Republike Srpske Krajine, a potom je živio u Beogradu i surađivao sa srpskim Helsinškim odborom za ljudska prava u Beogradu, a nakon povratka u Hrvatsku bio je pravni savjetnik Srpskom demokratskom forumu.

Odvjetnik Dražen Matijević rekao je da sudac u Hrvatskoj ne može biti netko tko nije odan kao Mirić koji je umjesto u Karlovac ili Zagreb, nakon okupacije tog područja otišao u Beograd.

Drugi članovi DSV-a nisu mu dali glas zbog informacije predsjednika Hrvatske odvjetničke komore Ranka Pelicarića da je Komora s njim imala problema zbog nadripisarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara