DSV: Stegovni postupak protiv riječke sutkinje zbog neurednog obnašanja dužnosti

DRŽAVNO sudbeno vijeće (DSV) će danas započeti stegovni postupak protiv sutkinje riječkog Općinskog suda Vedrane Barbalić-Biasiol zbog nemarnog obnašanja sudačke dužnosti u više od 20 kaznenih postupaka nastaviti za dva tjedna.

Do nastavka postupka u DSV se treba vratiti pet spornih spisa koji su greškom vraćeni u Rijeku. Nakon uvida u spise DSV bi trebao donijeti odluku u tom stegovnom postupku.

Riječka sutkinja tereti se jer su neki predmeti na kojima je radila pali u zastaru, drugima ona prijeti, a u djelu postupaka koji su još u tijeku ročišta su, često bez objašnjenja, zakazivana u prevelikom razmaku, čak i do dvije i pol godine. Sutkinja je tvrdila da je u tom razdoblju kontaktirala s državnim odvjetništvom, nadležnim ministarstvima ili primjerice Talijanskim konzulatom, ali o tome uglavnom nema službenih bilješki u spisu.

DSV je danas proveo dokazni postupak za dostupne sporne spise, a branitelji osumnjičene sutkinje tražili su da se obustavi postupak za pet predmeta jer smatraju da zbog zastare sutkinja ne može stegovno odgovarati.

Vedrana Barbalić-Biasiol kazala je da su neutemeljene optužbe za nemarno obnašanje sudačke dužnost. Rekla je da već 15 godina savjesno obavlja sudačku dužnost, ispunjava godišnju normu i rješava u prosjeku isti broj predmeta kao i dugi suci u riječkom Općinskom sudu.

Tvrdi da je do odgoda rasprava dolazilo jer je prednost davala pritvorskim predmetima, a do dugog razmaka između ročišta jer je preopterećena predmetima. Istaknula je i da su joj u rad dodijeljeni vrlo teški predmeti kao što je tužba protiv Daria Vukića zbog neprovođenja stečaja, dvije tužbe protiv pulskog županijskog državnog odvjetnika Vlatka Nuića, tužba za klevetu protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, te optužnice za više teških krađa u kojima je više optuženika, od kojih su neki nedostupni sudu.

DSV je danas imenovao Eneju Stejskal za sutkinju Općinskog suda u Kninu, između troje kandidata, te Lovorku Puljar Matić u Općinski sud u Rabu, između dvoje kandidata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara