DSV sutra o pokretanju stegovnih postupaka protiv Lozine i još petero sudaca

DRŽAVNO sudbeno vijeće (DSV) sutra bi trebalo odlučivati o pokretanju stegovnih postupaka protiv petero splitskih općinskih sudaca zbog velikog broja zastara i splitskog županijskog suca Slavka Lozine kojega se tereti da je neovlašteno u javnost iznosio informacije o kaznenim postupcima koji su u tijeku.

Pokretanje stegovnog postupka protiv Lozine zatražio je krajem studenoga prošle godine predsjednik splitskog Županijskog suda Igor Benzon.

Benzon je zahtjev podnio jer je Lozina bez njegovog odobrenja na konferenciji za novinare, koju je početkom studenoga u Zagrebu organizirala Udruga hrvatskih sudaca, govorio o kaznenim postupcima koje se vode na tom sudu.

Lozina je tada komentirao ´slučaj Lora´ i postupak protiv bivšeg zapovjednika specijalne policije Vinka Budiše, optuženog za ubojstvo 19-godišnjaka. U oba slučaja Lozina je bio predsjednik sudskog vijeća.

Po mišljenju Benzona, Lozina je time prekršio propis po kojem priopćenja za javnost u svezi s postupkom u konkretnom predmetu kao i s radom suda daje predsjednik suda ili sudac kojeg on na to ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lozinu se tereti za stegovno djelo nanošenja štete ugledu suda i sudačkoj dužnosti.

To je drugi zahtjev za stegovnim postupkom protiv Lozine u posljednja četiri mjeseca.

Naime, sredinom studenoga DSV je dijelom odbio zahtjev ministrice pravosuđa Ingrid Antičević Marinović zbog sumnje da je Lozina skrivio prometnu nesreću nakon koje je pobjegao, ne pruživši pomoć teško ozlijeđenoj osobi.

DSV je ocijenio da nema elemenata stegovne odgovornosti kad je riječ o izazivanju prometne nesreće. U odnosu na navodni bijeg i nepružanje pomoći odluka o pokretanju stegovnog postupka je odgođena do završetka kaznenog postupka koji se protiv Lozine vodi na šibenskom Općinskom sudu.

Osim o Lozini, DSV će sutra odlučivati i o pokretanju stegovnih postupaka protiv splitskih općinskih sudaca Roberta Pešutića, Damira Primorca, Mate Mimice, Ante Unkovića i sutkinje Vedrane Šimundža. Njih predsjednik suda Vlado Madunić tereti za velik broj predmeta koji su pali u zastaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara