Dubrovački svećenik svjedočio protiv Strugara

NA SUĐENJU umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru pred Haškim sudom (ICTY), dubrovački rimokatolički svećenik Slavko Grubišić svjedočio je o razornom granatiranju Starog grada 6. prosinca godine 1991.

General Strugar optužen je za povrede ratnog prava i običaja koje su snage Druge operativne skupine JNA, čiji je bio zapovjednik, počinile tijekom napada na Dubrovnik u jesen i zimu 1991.

Slavko Grubišić (65), koji je prošle godine obilježio 40. godišnjicu svećenićkog rada, kazao je da je u vrijeme napada JNA živio u Starom gradu i opisao cjelodnevno silovito granatiranje povijesne jezgre Dubrovnika 6. prosinca 1991.

"Nije se moglo ni oka otvoriti, a kamoli izaći iz podruma od granata", rekao je Grubišić u svom sinoćnjem iskazu na suđenju.

Kazao je da su tada, među inima, pogođene festivalska palača, čiji su gornji katovi izgorjeli i njegova kuća na kojoj je srušen krov.

Svjedok je ispričao da je idućeg dana obišao Stari grad i vidio velika oštećenja na zgradama od kojih su mnoge bile zaštićene kao svjetska kulturna baština. Dodao je da većina crkava nije primila izravne pogotke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grubišić je opisao i blokadu Dubrovnika koju su snage JNA provodile s kopna, mora i iz zraka od početka listopada 1991., te povremene topničke napade koji su izazvali nestanak struje i vode u gradu u kojem je tada, po njegovim riječima živjelo 16.000 stanovnika.

Kazao je da su se, zbog napada, kod njega sklonile sestrina obitelj i još dvije srpske obitelji.

Grubišić je rekao da nikada nije u Starom gradu vidio pripadnike Hrvatske vojske, niti da je iz njega otvarana bilo kakva vatra na položaje JNA oko Dubrovnika.

Svjedok optužbe Nikola Samardžić, bivši ministar vanjskih poslova Crne Gore, jučer se iz zdravstvenih razloga nije pojavio u sudnici gdje je trebao odgovarati na pitanja Strugarovih branitelja.

U glavnom ispitivanju Samardžić je teretio Strugara da se poslužio lažima o "napadu 30.000 ustaša na Boku Kotorsku" kako bi ishodio pristanak crnogorskog vodstva za napad na Dubrovnik.

(Hina) dh sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara