Dubrovačko područje jučer pogodili deseci pijavica

CIKLONA Cicero nastavlja sa vremenskim iznenađenjima. Nakon snijega, obilnih oborina i olujnog vjetra jučer su područje Jadrana zahvatile jače grmljavinske nestabilnosti. Prema javljanju Crometeo tima, zasigurno primat u jučerašnjim neverama na Jadranu zaslužuje ona koja se dogodila na širem dubrovačkom području u kasnim popodnevnim satima.

Linija nestabilnosti kretala se obalom prema jugoistoku, a obilježila je jaka konvektivna naoblaka. Šire područje od Dubrovnika do Cavtata zahvatilo je jako grmljavinsko nevrijeme u kojem je mjestimice bilo i tuče veličine lješnjaka koja je sasvim prekrila tlo.

Iznad 400 metara nadmorske visine padao je gust mokar snijeg. Uz obilne oborine i snažan vjetar podno olujnih oblaka počele su se stvarati mnogobrojne pijavice. Članovi Crometeo tima promatrali su ovaj olujni sustav s nekoliko lokacija i u dužini od sedam kilometara zabilježili su čak 12 pijavica. Navode i kako to sigurno nije konačan broj pijavica jer se nevrijeme nastavilo širiti prema jugu, a novi olujni oblaci stizali su s dolaskom noći.

"Strašno nevrijeme, prestrašno!"

Susret s pijavicama je autor fotografije Daniel Pavlinović na forumu portala Crometeo.net opisao riječima: "Uh, koja akcija!". Kako navodi, jučer poslijepodne, dok je s prijateljima prolazio kroz Uvalu Lapad (zapadni dio grada), u daljini se vidjelo crnilo i "odmah su pali komentari kako bi moglo biti pijavica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od pijavica im se stvorila pred očima, upravo kad ga je prijatelj nazvao: "Ona se tako brzo stvorila da je to impresivno! U nekoliko sekundi stvorio se lijevak tanak poput konca koji se vrlo brzo spuštao i širio".

Kao pravi avanturisti, krenuli su po foto opremu kako bi zabilježili ovaj najnoviji hir prirode: "Počela je rijetka tuča, ali velikih komada, ma poput onih scena iz Twistera! Nakon 15-ak minuta došli smo na lokaciju za snimanje i imali što ugledati: tri pijavice na sjeverozapadu, dvije na jugoistoku i jedan veliki srk bez lijevka ravno ispred nas ide nošen jugom! Grmi, sijeva, padaju komadi tuče i okruženi smo pijavicama. Da sam na filmu to vidio rekao bih da je pretjerano! Točno se vidjela crta fronte, kako se proteže od jugoistoka do sjeverozapada. Tamo su već bili neki ljudi, koji su dok smo došli, prebrojali 12 pijavica!!! Mi smo praktički i zakasnili jer su se i ove već smanjile u odnosu kakve su bile".

U daljnjem fotografiranju Pavlinovića je spriječila snažna tuča i vjetar. Kako navodi, "u kratko vrijeme se skupilo nekoliko centimetara tuče po putu, sve je bilo bijelo, a zrna su dosezala i do centimetra". "Strašno nevrijeme, prestrašno!", navodi Pavlinović.

I.M.
Foto: Daniel Pavlinović (Crometeo.net)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara