Dubrovčani na Stradunu u znak podrške Antunu Žeravici prosvjedovali protiv policijske represije

Foto: dubrovniknet.hr, Čitatelj Indexa D.S.

DUBROVČANI su se okupili večeras na Stradunu u znak podrške Antunu Žeravici te da bi prosvjedovali protiv policijske represije u ovom Gradu.

"Zaustavimo teror. Osobna iskaznica nije zločin, dubrovački policajci prekoračili ste ovlasti! Ovo je mirni prosvjed kojim ćemo upozoriti javnost na smrt slobode u Dubrovniku", stajalo je pozivu.

Više od stotinu Dubrovčana uhvatilo se za ruke oko Orlandova stupa da bi rekli: Danas Žeravica, sutra ti!

"Mogao je na njegovom mjestu biti bilo tko. Vaš brat, sestra, otac, majka. Takva brutalnost ne bi se trebala događati", rekla je okupljenim novinarima Đurđica Kapor u ime okupljenih prosvjednika. Za Kapor su navodi policije - apsurdni.

"Antuna znam cijeli svoj život. Taj čovjek nikad glas nije digao, a kamoli ruku na nekoga", rekla je Kapor.

ok u Dubrovniku: Policija pretukla "pozitivca godine" i humanitarca Antuna Žeravicu

Odvjetništvo odmah pustilo dubrovačkog humanitarca na slobodu, policija podnosi kaznenu prijavu

Podsjetimo, Antun Žeravica hospitaliziran je nakon intervencije policije s teškim ozljedama. Policajci su četiri puta upotrijebili suzavac zbog čega ima izgorene rožnice, od udaraca je zaradio i potres mozga, a ima i hematome po cijelom tijelu. Incident se dogodio u četvrtak u 3 sata ujutro, a dubrovačka policija obavijestila je javnost tek danas, peti dan nakon incidenta tvrdeći da se opirao uhićenju.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Policija tvrdi da je Žeravica imao 1,1 promila alkohola u krvi, da je pokušao bježati da je jednog policajca ozlijedio lisicama a drugog zatvorenom šakom i to nakon što je odbio predati policajcu osobne dokumente. Nigdje se ne spominju teške ozlijede dubrovačkog humanitarca radi kojih je bio hospitaliziran tri dana.

Žeravica je danas tijekom jutra ispitan na policiji, a Državno odvjetništvo pustilo ga je da se brani sa slobode. Policija će protiv Žeravice podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Krešimir Škarica odvjetnik Antuna Žeravice rekao je za Index kako je u slučaju njegova klijenta riječ o policijskoj brutalnosti."Ovdje se radi o klasičnom slučaju u kojem je policija prekoračila svoje ovlasti te upotrijebila prekomjernu silu. Ne samo da su prekršene odredbe Zakona o policiji, već je riječ o kršenju odredbi Kaznenog zakona", rekao je odvjetnik Škarica za Index. Od policije odvjetnik Škarica traži ne samo unutarnju kontrolu i disciplinski postupak prema policajcima, već će za policajce koji su pretukli Žeravicu tražiti i kaznenu odgovornost. Škarica je najavio tužbe protiv MUP-a, ali i samih policajaca zbog  "nanošenja teških tjelesnih ozljeda".Dubrovčani su s nevjericom primili vijest o Antunu Žeravici s obzirom da se radi o višenagrađivanom humanitarcu, zaposleniku Opće bolnice Dubrovniku, voditelju najuspiješnijeg aktiva dobrovoljnih davaoca krvi u Hrvatskoj te volonteru koji je uvijek spreman pomoći. Građani Dubrovnika prije dvije godine izabrali su ga kao najpozitivniju osobu.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara