Dubrovnik čudesno izbjegao požarnu katastrofu

Dubrovnik čudesno izbjegao požarnu katastrofu

NAKON što su stotine vatrogasaca uz ograničenu pomoć triju kanadera i jednog air traktora jučer cijeli dan i uz nadljudske napore, jedva uspjele ugasiti požar koji se spustio s uzvisina poviše Dubrovnika, današnji dan otkriva stravične posljedice koje je plamena stihija ostavila na opožarenom području.

Velika zgarišta, miris dima i paljevine te šokirani stanovnici i gosti svjedoče o razmjerima požara koji je jučer do krajnjih granica iscrpio snage Dubrovčana i svih ljudi koji su se cijelu noć borili protiv rijetko viđene vatrene pošasti.

Prizor koji se danas može vidjeti na pojedinim predjelima požarišta mnoge će podsjetiti na površinu Hirošime koja je na današnji dan prije 62 godine doživjela prvi ratni nuklearni udar u povijesti čovječanstva. Jedina razlika jest u tome da se na požarištima mogu vidjeti živi ljudi, vatrogasci koji saniraju teren i brinu se da ne dođe do novog požara.

Osim što se vatra na pojedinim mjestima opasno približila kućama na udaljenost od svega pet metara, nekolicina gospodarskih objekata i najmanje jedan osobni automobil izgorjeli su u požarima koji su tijekom vikenda harali u okolici Dubrovnika i na području Župe Dubrovačke.

Širenje požara nošenog jakim naletima bure, poznatim za dubrovačko područje, nastavilo se i sinoć i trajalo je sve do otprilike tri sata ujutro kada se bura misteriozno smirila i vatrogascima omogućila lokaliziranje požara i njegovo stavljanje pod nadzor.

Ukupnom dojmu dolazeće vatrene apokalipse koja se sinoć približavala gradu pridonijele su i stalne detonacije neeksplodiranih mina zaostalih iz Domovinskog rata koje su u nekim trenucima pucale kao "kukuruzne kokice".

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti godinama obilježen požarima

Od stanovnika s dubrovačkog područja jučer i danas mogu se čuti vrlo zanimljiva svjedočanstva o  tome kako je i ove godine požar na dubrovačkom području izbio upravo u vrijeme kada se u Hrvatskoj slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Iako nitko od žitelja Župe Dubrovačke ne želi reći svoje ime i na taj način potkrijepiti izjave oko kojih se svi slaži, čini se kako Dubrovčani dobro znaju tko stoji iza požara koji se već niz godina, s većim ili manjim razmjerima - početkom kolovoza kada se u Hrvatskoj svečano obilježava "Oluja" - pojavljuju na tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar gasili i djelatnici Getroa

Zanimljivo kako su jučerašnji požar na području Kupara, blizu trgovačkog centra "Getro", morali gasiti i djelatnici centra. Riječ je o vrlo mladim djelatnicima koji su, kako se čini, tek počeli "zarađivati svoj kruh".

Od nekolicine djelatnika koji su htjeli ostati anonimni, doznajemo kako im je voditelj centra, kada ih je sinoć napokon puštao da odu svojim kućama, kazao kako će ih u slučaju potrebe po noći pozvati da se jave u centar radi gašenja požara.

Do toga na sreću nije došlo, međutim postavlja se pitanje odgovornosti rukovoditelja "Getroa" koji je vrlo mlade ljude s nikakvim iskustvom gašenja požara, angažirao na jednom tako opasnom zadatku.

Getro: Svi naši djelatnici su prošli obuku

"Svi naši djelatnici su prošli potrebitu obuku, imaju uvjerenja, kao i adekvatnu protupožarnu opremu. Što se tiče sudjelovanja u gašenju požara, smatramo da je naša odgovornost i želja da u tome sudjelujemo bila jednaka odgovornosti svih ostalih građana grada Dubrovnika i Župe Dubrovačke. Štoviše, naši su djelatnici i sami smatrali da im to nalaže njihova ljudska i moralna odgovornost te im tako nešto nije ni trebalo posebno napominjati." - stoji u demantiju koji nam je poslan iz Getroa.

"Getro tim koji se odmah po proširenju vatrene stihije okupio, sastojao se od jedanaestoro ljudi, koji su organizirali sve potrebne mjere, kako bi zaštitili Getro i objekte u okolici. Zanimljiv je podatak da je Getro bio jedini objekt koji je imao svu potrebnu opremu predviđenu za ovakve situacije. Naš tim odmah je ponudio svoju opremu i ljude kolegama iz obližnjih 'Spione' i 'Lidla', te su u najkritičnijem trenutku pogasili vatru oko Lidlovog objekta, koja mu je opasno prijetila. Kada je neposredna opasnost prošla, organizirano je konstantno dežurstvo na krovu Getroovog objekta i na svim punktovima unutar kruga centra, sa svom raspoloživom opremom za gašenje. Također su pripremljene dovoljne količine goriva za agregat, pošto nije bilo električne struje, kako bi svi sustavi unutar PC, rashladne vitrine i komore bili u normalnoj funkciji. Tijekom cijelog dana vatrogasnim smo postrojbama stavili na raspolaganje naše hidrante. Tijekom noći organizirano je dežurstvo, kako bi se pratio daljnji razvoj situacije. Trenutačno su požari u Župi Dubrovačkoj pod nadzorom, a naša će ekipa u centru radi predostrožnosti, i za noć koja predstoji organizirati daljnje dežurne ekipe.

Našim se djelatnicima, koji su se iskazali svojom požrtvovnošću i odgovornošću neizmjerno ponosimo, te ih ovim putem javno i pohvaljujemo. Djelatnici koji su sudjelovali u lokaliziranju požara u neposrednoj blizini Getroa su: Zdravko Milinić, domar; August Popović, mesar; Nikica Mađar, viličarist; Antonio Gudlek, prodavač; Tomislav Tomašičević, prodavač; Tivadar Korpas, prodavač; Ivan Beslić, prodavač; Danijel Simićević, djelatnik Sokol Marića; Tomislav Matić, voditelj osiguranja objekta; Anton Golomejić, zamjenik voditelja centra i Ivica Margaretić, voditelj centra." - osvrću se iz Getroa na informacije koje smo dobili.

R.I.
Foto: Momir Jelovac

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara