Dubrovnik: otvorena izložba slika "Vlaho Bukovac i Cavtat"

U Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku večeras je otvorena izložba slika pod nazivom "Vlaho Bukovac i Cavtat". L

Riječ je o slikama jednog od najvećih hrvatskih slikara s prijelaza 19. na 20. stoljeće Vlahe Bukovca (Cavtat, 1855-- Prag, 1922.), koje su neposredno prije srbocrnogorske agresije na hrvatski jug iz Bukovčeve kuće u Cavtatu prenesene u Umjetničku galeriju u Dubrovnik.

Riječ je o radovima iz nekoliko razdoblja umjetnikova života i rada, od rane mladosti do gotovo posljednih dana, o autoportretima, portretima suvremenika, pejsažima i motivima iz njegova dvorišta, a izložene su i slike inspirirane Danteovom "Božanskom komedijom". Uz 72 slike toga velikog umjetnika, začetnika hrvatske moderne, izloženo je i 16 radova njegovih kćeri Ivanke i Jelice, unuke Jelice Lele Radosavljević i Olge Solovjeve. Ta će djela uskoro ponovno biti izložena u Bukovčevoj rodnoj kući u Cavtatu, koja se posljednjih godina temeljito obnavljala, a činit će njezin stalni postav.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu "Vlaho Bukovac i Cavtat", koju posjetitelji mogu razgledati do kraja veljače, otvorila je pročelnica Ureda za kulturu grada Dubrovnika Asja Skaramuca.

(Hina) hš mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara