Dubrovnik: Počela ministarska konferencija zemalja članica COST programa

MINISTARSKU konferenciju zemalja članica COST-a (Europska suradnja u području znanstvenih i tehničkih istraživanja European Cooperation in the Field of Scientific and Technical Research) na kojoj sudjeluje 50-ak predstavnika zemalja članica toga najstarijeg europskog okvira znanstvene suradnje otvorio je danas pokrovitelj konferencije, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Predsjednik Mesić je istaknuo, kako je taj skup iznimno važan za Republiku Hrvatsku, jer je COST program odigrao važnu ulogu u razvoju znanosti i tehnologije mlade hrvatske države.

Podsjetio je da je Hrvatska primljena u članstvo COST-a u lipnju 1992. neposredno nakon političkog osamostaljenja, kada se, dodao je, zbog subjektivnih i objektivnih političkih okolnosti, teško uključivala u znanstveno-tehnološke tokove i programe razvijenih europskih zemalja.

Time je, ustvrdio je Mesić, "probijena" politička pa i teritorijalna izolacija nametnuta Hrvatskoj, i to na, kako je rekao, najznačajnijem okviru znanstvene i tehnološke suradnje europskih zemalja uspostavljenom još 1971.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ulazak u "krilo" COST država u kojemu su danas 34 zemlje članice, za Hrvatsku je na određeni način bio i nastavak sudjelovanja u tom programu, i znak stanovita kontinuiteta, zbog činjenica, podsjetio je Mesić, da je još prije osamostaljenja Hrvatska participirala u COST programima, kao jedna od republika bivše Jugoslavije.

Predsjednik Mesić je istaknuo, kako Hrvatska u potpunosti prihvaća temeljna načela COST programa, a to su otvorenost, bez obzira na pripadnost europskim političkim integracijama, slobodu izbora sudjelovanja u akcijama poštujući nacionalne prioritete, te decentralizaciju financiranja i zajedničke koordinirane aktivnosti.

I dok je, ustvrdio je Mesić, Hrvatska u znanstveno-istraživačkom dijelu "uhvatila korak" s Europom, na području transfera i razvoja tehnologije postoji još mnogo slobodnog prostora za suradnju. Za ostvarivanje toga cilja, smatra Mesić, hrvatske institucije posjeduju znanstvene i tehnološke ljudske resurse, ali i infrastrukturne prepostavke, a hrvatska znanstvena i tehnološka tradicija, vjeruje Mesić, jamstvo je da će se taj cilj i ostvariti uz pomoć COST programa.

Sudionike skupa na svečanosti otvorenja pozdravio je i rumunjski predsjednik Ion Iliescu, istaknuvši da je znanost temelj razvoja Staroga kontinenta. Rumunjski predsjednik smatra da Europa može ponovno postati vodeća znanstvena snaga u svijetu. Za to, rekao je Iliescu, Europa ima dovoljno inovativnih i kreativnih snaga, ali i financijskih mogućnosti za razvoj. Pritom će, istaknuo je, Rumunjska nastaviti davati važan doprinos, u suradnji u sklopu europskih znastvenih programa i time smanjivati opasnost od "odljeva mozgova".

Ministarsku konferencija zemalja članica COST-a na kojoj sudjeluje i osam europskih ministara znanosti, pretežito iz tranzicijskih zemalja i zemalja kandidata za ulazak u Europsku uniju, organiziralo je Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara