dubrovnik: počeo znanstveni skup posvećen albertu fortisu

U Međunarodnom središtu hrvatskih sveučilišta (MSHS) u Dubrovniku danas je počeo dvodnevni znanstveni kolokvij posvećen Albertu Fortisu (1741.1803.), talijanskom piscu, znanstveniku i teologu, a povodom 200. godišnjice njegove smrti.

Skup je okupio hrvatske i talijanske znanstvenike koji proučavaju povijesne tragove tog talijanskog pisca, autora knjige "Put po Dalmaciji", u kojoj se opisuju hrvatske narodne umotvorine i običaji.

Knjiga je nastala kao plod nekoliko Fortisovih putovanja i izleta na istočnu jadransku obalu od 1771. do 1783. godine i odigrala je izuzetnu ulogu, kako u talijanskoj, tako i u ostalim europskim književnostima. Fortis u "Putu po Dalmaciji" otkriva Europi da u njezinu središtu postoji jedan zaboravljen i nepoznat narod kakvog su tražili filozofi i književnici izmišljajući u svojim djelima civilizacijom nepokvaren svijet.

U Dubrovniku je Alberto Fortis našao prijatelje s kojima je ostao povezan sve do smrti, kao što su obitelji Sorkočević, Bassegli i Giorgi-Bona.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica MSHS-a Ivana Bruđelez rekla je da je Alberto Fortis jedan od rijetkih pisaca koji je svoje najbolje djelo posvetio našem narodu čime je zaslužio da mu se uzvrati barem skromnim kolokvijem.

U sklopu skupa bit će riječi o odnosu Fortisova djela prema hrvatskoj književnosti, o njegovim vezama s Dubrovnikom i Dubrovčanima, te o hrvatskoj glazbenoj historiografiji i temama Alberta Fortisa.

(Hina) hš ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara