Dulje liječenje antidepresivima sprječava pogoršanje bolesti

DUGOTRAJNO korištenje antidepresiva može zaštiti pacijente od pogoršanja zdravstvenog stanja, pokazalo je istraživanje.

Depresija će prije ili poslije pogoditi 10 posto žena i pet posto muškaraca. Uobičajeno liječenje traje od četiri do šest mjeseci.

Međutim, Guy Goodwin, profesor psihijatrije na sveučilištu Oxford i drugi znanstvenici iz Velike Britanije, Japana i SAD-a, otkrili su da produljenje liječenja sa svim vrstama antidepresiva na godinu dana može više pomoći.

´Sadašnje korištenje antidepresiva je prekratko´, rekao je Goodwin. ´Ako nastavite liječenje jednu, dvije ili tri godine imat ćete više koristi od toga. Ta korist ne nestaje, što znači da osobe s rizikom od vraćanja bolesti mogu nastaviti uzimati lijekove, možda čak i dulje od toga´, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkrića iznesena u medicinskom časopisu The Lancet temelje se na 31 istraživanju provedenom na 4.400 pacijenata koji se liječe od depresije.

Svi su pacijenti završili standardno liječenje antidepresivima te su nasumce izabrani da nastave liječenje ili primaju placebo.

Goodwin i njegovi kolege otkrili su da se kod onih koji su primali placebo bolest vratila, za razliku do onih koji nastavili liječenje.

Depresija pogađa gotovo 19 milijuna Amerikanaca i milijune ljudi diljem svijeta svake godine. Iako se bolest može liječiti, većina oboljelih ne traži lijek koje se kreće od psihoterapije do antidepresiva i terapije biljnim preparatima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara