Duljina sna povezana s rizikom od srčanih bolesti kod žena

ŽENE koje ne spavaju dovoljno ili one koje spavaju previše, podložnije su riziku obolijevanja od srčanih bolesti nego žene koje spavaju osam sati na dan, pokazala su najnovija istraživanja.

Zašto previše sna može dovesti do koronarnih srčanih bolesti nije jasno, napominje se u izvješću. No, što se tiče pomanjkanja sna i prijašnja su istraživanja pokazala da ono može biti uzrok povišenog krvnog tlaka.

Ovo su najnoviji rezultati studije koja se od 1976. provodi na uzorku od 121.700 američkih medicinskih sestara.

Više od 71 tisuće žena uključenih u istraživanje upitano je 1986. o navikama spavanja. U to vrijeme one nisu imale srčane smetnje. Deset godina poslije istraživači su otkrili da je 934 ispitanica imalo infarkt, od čega čak 271 teži.

Kad su uzeti u obzir faktori poput hrkanja, pušenja i indeksa tjelesne težine, istraživači su zaključili da je relativan rizik obolijevanja od srčanih bolesti za 45 posto veći među ispitanicama koje dnevno spavaju pet sati ili manje.

Za one koje spavaju šest ili sedam sati rizik je povećan za 18, odnosno devet, posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

One koje spavaju devet ili više sati, imaju 38 posto veći rizik.

U izvješću ženske bolnice u Bostonu navodi se da ovo istraživanje znači ´malu, ali značajnu poveznicu između trajanja sna i obolijevanja od koronarnih i srčanih bolesti´.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se bolje rasvijetlio mehanizam ove povezanosti i utvrdilo koliko nedostatak sna (u odnosu na način života) utječe na kardiovaskularne bolesti, navodi se u studiji.

´Konačno objašnjenje povećanja koronarnih srčanih bolesti u pacijenata koji spavaju devet ili više sati nije jasno pa moramo pričekati podatke koji pojašnjavaju zašto te osobe toliko spavaju´, dodaje se u izvješću.

Studija je objavljena u posljednjem izdanju Arhiva interne medicine (Archives of Internal Medicine).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara