Dupini brutalno ubijeni harpunima

U POSLJEDNJIH su nekoliko dana na Jadranu ubijena tri primjerka dupina, zaštićene i kritično ugrožene životinjske vrste, potvrdio je djelatnik zagrebačkog Prirodoslovnog muzeja i predsjednik lošinjskog Instituta Plavi svijet, Draško Holcer.

Naime, institut Plavi svijet dobio je u subotu ujutro dojavu o pronalasku uginulog dupina na području Jadranova, a obdukcijom je utvrđeno da je dupin ubijen, i to najvjerojatnije harpunom, piše Jutarnji list.

"Naša ekipa koja je izašla na teren pronašla je tijelo mladog dupina dugog 1,5 metra u starog od jedne do dvije godine, a prvom obdukcijom na licu mjesta ustvrdili smo da je mrtav već najmanje dva dana." - kazao je Holcer opisujući prvi slučaj ubojstva dupina, dodajući kako su na tijelu dupina pronađene četiri ubodne rane, dvije u području srca i pluća, a dvije u abdominalnom području.

Drugi slučaj ubojstva dupina prijavljen istog dana, a slučaj je Plavom svijetu dojavio Juraj Žarković iz Male Luke. Naime, njegovi su gosti u moru uočili ranjenog dupina koji je plivao s harpunom u vratu. Iako je za nesretnom životinjom odmah pokrenuta potraga, dupin ipak nije pronađen.

"Za ovakav sadistički postupak, te smo u Plavom svijetu prestravljeni činjenicom da je netko na ovakav način odlučio napasti te miroljubive i zakonom zaštićene životinje." - dodao je Holcer, ustvrdivši da u kvarnerskom akvatoriju živi još samo 120 dupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o posljednjim morskim sisavcima koji žive u Jadranu, a s obzirom na njihov mali broj, ubrajaju se u kritično ugrožene životinjske vrste kojima prijeti nestanak." - kazao je predsjednik Instituta, dodajući da su sve informacije o ubijenim dupinima proslijeđene u Državni zavod za zaštitu prirode, te nadležne službe Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Novi list je u utorak objavio informaciju o trećem ubijenom dupinu u posljednjih nekoliko dana.

Naime, direktor kampa Glavotok na Krku, Sanjin Barbalić, donio je u redakciju Novog lista fotografije odrubljene glave mladog dupina, koje su snimljene u ponedjeljak.

Glavu dupina našla je jedna gošća s djecom, a kako tvrdi Barbalić, "glava dupina odavala je dojam kao da je kirurškim nožem odrezana od ostatka tijela i to nas je sve zajedno ispunilo jezom."

Predsjednik Plavog svijeta je u razgovoru za Index potvrdio da je Institut zaprimio dojavu o trećem ubijenom dupinu, ali ne mogu je potvrditi jer nitko od djelatnika Instituta nije izašao na teren i uvjerio se u činjenično stanje stvari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara