Duševna bolest često prethodi uzimanju ecstasyja

MNOGA su istraživanja već prije pokazala da ecstasy može oštetiti moždane stanice, a sada je opsežna njemačka studija pokazala da uporabi ecstasyja često prethode duševni problemi.

Istraživanje koje je proveo Psihijatrijski institut Max Planck u Dresdenu pokazuje kako je vjerojatnije da će psihološki problemi prethoditi uzimanju droge nego što će biti njezina posljedica.

Studija na čijim se rezultatima ta tvrdnja temelji obuhvatila je gotovo 2500 ljudi u dobi od 14 do 24 godine.

Sudionici istraživanja intervjuirani su dva puta u roku od tri i pol godine. Do kraja studije devet posto ih je uzelo ecstasy najmanje jednom, a 69 posto imalo je psihičke smetnje kako ih određuje stručna definicija duševnih poremećaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, čak 88 posto ispitanih osoba koje su uzimali ecstasy i imale psihičke smetnje, izjavilo je da su se njihovi problemi pojavili prije nego što su prvi put upotrijebili tu drogu.

´Prva konzumacija ecstasyja u većini slučajeva javljala se nakon određenog duševnog poremećaja. Kod takvih je osoba također iskazan povećan rizik od pribjegavanja ecstasyju´, navodi se u studiji.

Stoga istraživači ističu da je potrebno oprezno interpretirati vezu između ecstasyja i psiholoških problema kod osoba koje su ga uzimale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara