Dužnosnici Crne Gore najavljuju njezinu neovisnost

CRNOGORSKI predsjednik Filip Vujanović izjavio je u novogodišnjem obraćanju građanima Crne Gore da će prioritet Crne Gore u 2005. godini biti "da dogovori nove odnose sa Srbijom, koji će podrazumijevati međunarodno priznanje dviju država, uz sporazum o njihovu savezu".

"Taj model unaprijed dogovorenih odnosa smatramo najboljim interesom i Crne Gore i Srbije, jer uvažava potrebu samostalnog međunarodnog predstavljanja, ali i velike bliskosti i zajedničkih interesa", kazao je Vujanović.

Po njegovim riječima, ako to za Srbiju bude neprihvatljivo, u sljedećoj godini se mora pripremati referendum o državnoj budućnosti Crne Gore. Ta odluka, naveo je on, pripada samo građanima Crne Gore i oni ju trebaju donijeti slobodno i demokratski.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić također je u novogodišnjoj poruci rekao da je Crna Gora pred vratima postizanja povijesnog cilja - pune obnove svoje nezavisnosti.

On je ponovio da je iskustvo u posljednjih 15 godina pokazalo da bilo koji oblik političkog zajedništva sa Srbijom nije dobro rješenje, jer je nemoguće naći formulu u kojoj će 10 puta veća Srbija željeti biti ravnopravna s Crnom Gorom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara