Dužnosnik: Apsurdno očekivati da će teroristi zaobići Kanadu

BILO bi "apsurdno" smatrati da je Kanada imuna na napade terorističke mreže al-Qaide, rekao je u četvrtak visoki kanadski dužnosnik, dodajući bi da bi do kraja godine trebala biti provedena velika reforma sustava unutarnje sigurnosti.

Robert Wright, savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Paula Martina, upozorio je da je vođa al-Qaide Osama bin Laden uključio Kanadu na popis sedam država koje bi njegovi pristaše trebali napasti.

"Sve ostale zemlje na tom popisu već su napadnute... pa to više nije tuđi problem. Iskustvo je također pokazalo da je apsurdno smatrati da se ti napadi ovdje ne mogu dogoditi", rekao je Wright na konferenciji o sigurnosti u Ottawi.

Kao primjer naveo je slučaj zrakoplova Air Indije koji je 1985. eksplodirao nakon polijetanja iz Montreala, pri čemu je poginulo 329 osoba. Također je podsjetio na jednog Alžirca koji je uhićen 1999. nakon što je iz Kanade prešao u Sjedinjene Države automobilom punim eksploziva.

Velik adut u rukama kanadske vlade je politika nacionalne sigurnosti objavljena u travnju, koja donosi bolju koordinaciju svih razina vlasti i agencija za provedbu zakona, rekao je Wright, istaknuvši da Kanada neće biti laka meta.

U sklopu sigurnosne politike, Ottawa će osnovati novi integrirani centar za procjenu terorističkih prijetnji koji će prikupljati osjetljive informacije i prosljeđivati izvješća obavještajnoj službi koja će biti povezana sa sličnim institucijama u Britaniji, Australiji i Sjedinjenim Državama.

Planira se i regrutiranje novih agenata, jačanje mjera sigurnosti u lukama, protjerivanje lažnih izbjeglica i jačanje sposobnosti reagiranja u slučajevima nacionalnih katastrofa i pojava bolesti kao što je SARS (atipična upala pluća).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara