Dva milijuna kazne za utaju poreza u Italiji

KAZNA od 1.6 milijuna eura za izbjegavanje plaćanja poreza epilog je mutnim poslovima oko kupnje talijanske telefonske kompanije "Telecom" iz 2001. godine.

Prije šest godina, financijski magnat i član uprave Minardi tima Formule 1 Emilio Gnutti, prodao je svoj paket dionica ''Telekoma'' te time oštetio državu za 600 milijuna eura poreznog novca. Dionice su prodane preko Gnuttijeve luksemburške tvrtke ''Bell'', koja je nakon transakcije zatvorila ured, a 17 članova uprave su podijelili zaradu, pritom ne plativši ni eura poreza.

Time su ostvarili dodatnu vrijednost od dvije milijarde eura. Gnutti i članovi uprave ''Bella'' moraju nadoknaditi te dvije milijarde eura, kao i 600 milijuna od prodaje dionica ''Telekoma'' te 1.6 milijuna kazne, objavio je Corriere della Sera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji koji su se bavili poslovima ''Bella'' smatraju kako tvrtka služi kao paravan za pranje novca i utaju poreza poznatog financijaša. Kako bi se osiguralo plaćanje kazne, Agencija namjerava staviti hipoteku na posjedovanja dužnika. Spremni su i na pljenidbu imovine, a to uključuje i sve Gnuttijeve tvrtke.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara