DVADESET TISUĆA UMIROVLJENIKA U BERLINU PROSVJEDUJE PROTIV SMANJENJA SOCIJALNIH DAVANJA

Oko 20.000 njemačkih umirovljenika prosvjedovalo je u subotu u Berlinu protiv smanjenja socijalnih davanja u okviru reformi koje od početka godine provodi vlada kancelara Gerharda Schroedera, saznaje se iz policije. L

Demonstranti, zaštićeni od kiše crvenim kapama i opskrbljeni tisućama žutih balona, uzvikivali su "Dosta je laganja umirovljenicima" i "Protiv smanjenja socijalnih davanja, za više društvene pravde".

Reforme, sadržane u "Agendi 2010" koju je u siječnju izglasala vladajuća koalicija socijaldemokrata i zelenih, najteže su u povijesti Savezne Republike Njemačke", optužio je predsjednik sindikata SoVD Adolf Bauer koji je i pozvao na prosvjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Reformama, zamišljenima da unaprijede ekonomiju i osiguraju dugotrajnost socijalnog sustava, predviđa se smanjenje novčane pomoći nezaposlenima, ublažavanje propisa o otkazu, kao i smanjenje mirovina i potpora sustavu javnog zdravstva.

SoVD smatra da se kancelar treba prvenstveno suočiti s nezaposlenošću (10,7 posto), glavnim uzrokom deficita njemačke socijalne skrbi. "Onaj koji traži još veće smanjenje socijalnih davanja slijep je na položaj Nijemaca. Oni koji žele još više smanjiti socijalni minimum neodgovorni su", kazao je Bauer na račun konzervativne njemačke oporbe koja zahtijeva još opsežnije reforme.

(Hina) xbnš ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara