Dvije nove fotografije Abu Ghraiba na američkoj televiziji

AMERIČKE televizijske mreže prikazale su u četvrtak dvije dosad nepoznate fotografije snimljene u zatvoru Abu Ghraib blizu Bagdada koje, kako je naveo ABC, prikazuju nasmiješene američke vojnike pred tijelom iračkog zatvorenika pretučenog do smrti.

Na prvoj se fotografiji američki vojnik Charles Garner smiješi u objektiv, uzdignutog palca, nagnut nad tijelo umotano u crnu vreću, a na drugoj se smiješi pripadnica američke vojske Sabina Harman.

To dvoje američkih vojnika su među sedam optuženih za mučenja u tom zatvoru. U srijedu je jednoga od njih, Jeremyja Sivitsa specijalni vojni sud osudio na godinu dana zatvora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

CNN je naveo da su se dvije fotografije pojavile nakon što je sud donio presudu.

ABC navodi da se irački zatvorenik zove Manadel al-Jamadi i dodaje, pozivajući se na američkog vojnika Jasona Kennera, da je taj zatvorenik stigao u zatvor Abu Ghraib "dobra zdravlja". Njegovo je tijelo zaleđeno dok agenti CIA-e i vojnici koji su sudjelovali u ispitivanju, raspravljaju tko se želio otarasti tijela.

O uzrocima te smrti pokrenuta je istraga, navodi ABC dodajući kako je fotografije snimio narednik Ivan Frederick, jedan od sedam optuženih u aferi mučenja zatvorenika. Frederick je, dodaje ABC, fotografije poslao e-mailom svojoj obitelji uz pitanje zašto se protiv odgovornih za smrt tog zatvorenika ne vodi proces.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara