DVIJE PAGANINIJEVE VIOLINE U SANKT PETERBURGU

Dvije najslavnije violine na svijetu, koje su pripadale talijanskome skladatelju Niccolu Paganiniju, očekuju se 21. studenoga na glazbenom festivalu koji će se održati u nekadašnjoj prijestolnici ruskog carstva, objavila je ovih dana Filharmonija iz Sankt Peterburga. L

Prevezeni blindiranim vozilom i osigurani na desetke milijuna dolara, dva instrumenta nazvana "Il Cannone" i "Sivori" moći će se čuti od 23. do 25. studenoga u rukama ruskih violinista Sergeja Stadlera, Maksima Fedotova i Sergeja Dogadina u okviru glazbenog festivala "Paganinijeve violine u Sankt Peterburgu".

"Il Cannone" je izradio majstor Giuseppe Bartolomeo Guarneri u Cremoni 1743. godine. Paganini je violinu oporučno ostavio gradu Genovi. Umro je 1840. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Violinu "Sivori" izradio je francuski majstor Jean-Baptiste Vuillaume 1833. za Paganinija koji ju je navodno darovao svojem učeniku Camillu Sivoriju.

Instrumenti samo u vrlo rijetkim prilikama napuštaju talijanski zavičaj, a kad je to slučaj, putuju uz pratnju naoružanih čuvara, stručnjaka i dužnosnika povjerenstva zadužena za njihovu zaštitu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara