Dvoje kloniranih praščića četvrte generacije i dalje dobro napreduje

Dvoje kloniranih praščića četvrte generacije i dalje dobro napreduje

OD TROJE kloniranih praščića četvrte generacije, koje su japanski znanstvenici klonirali još 27. srpnja, dvoje ih je preživjelo i jako dobro napreduju, prenosi AP.

Podsjetimo, još su 8. kolovoza japanski znanstvenici potvrdili informaciju o tome da su po prvi put uspjeli klonirati svinju četvrte generacije. Tom prilikom je prof. Hiroshi Nagashima s priopćenjem odaslao i fotografiju kloniranih praščića, rođenih 27. srpnja na Sveučilištu Meiji u Tokiju.

Ranije su kloniranja nekoliko generacija bila problematična. Znanstvenici su smatrali kako je to iz razloga što se genetski materijal u jezgri donora degradira svakom idućom generacijom. No, sada se pokazalo da i veći sisavci mogu uspješno biti klonirani kroz više generacija bez degradacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki znanstvenici već su uspjeli klonirati šest generacija miševa, no znanstvenici smatraju kako je uspješno kloniranje više generacija svinje važnije za čovječanstvo, jer su svinje genetskim ustrojem bliže čovjeku od miševa, te kako bi ovo dostignuće moglo pomoći kod izlječenja mnogih bolesti kod ljudi.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara