Dvojica američkih pilota poginula u nesreći u Bagdadu

DVOJICA američkih pilota poginula su u ponedjeljak u padu helikoptera u zapadnome Bagdadu, objavila je američka vojska u utorak.

"Nije bilo neprijateljske vatre", kaže se u priopćenju bez objašnjenja.

Nakon izbora 15. prosinca u Iraku je vladao relativan mir, a sada se diljem zemlje bilježi nasilje koje ponovo prijeti eskalacijom tako da je samo u ponedjeljak više od dvadeset osoba, među njima i jedan američki vojnik, poginulo u pucnjavi i okršajima u kojima su meta uglavnom bile šijitske snage sigurnosti.

Vlasti za napade okrivljuju pobunjeničko nastojanje da pojača politički nered koji vlada oko nedavnih parlamentarnih izbora.

Preliminarni rezultati izbora pokazuju da vodi šijitski blok koji kontrolira i sadašnju prijelaznu vladu. Nasilje je počelo kad su tri oporbene skupine zaprijetile valom prosvjeda i građanskoga neposluha ne poduzme li se nešto da se istraže izborne nepravilnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američke i iračke snage koje se bore sa sunitskom pobunom protiv šijitske i kurdske vlade u Bagdadu u utorak su objavile da se dogodilo nekoliko incidenata.

Jedan je policajac poginulo i još su dvojica ranjena u Mahawilu kad je bomba kućne izrade eksplodirala kraj ophodnje na cesti u tome mjestu 75 km južno od Bagdada.

U Kirkuku je poginuo jedan civil, a dvojica radnika su ranjena u napadu ručnim bacačem na benzinsku postaju, priopćila je policija.

Američki vojnik poginuo je u ponedjeljak kad je njegovu ophodnju u zapadnoem dijelu glavnoga grada pogodila raketa, kaže se u priopćenju američke vojske.

Sultan al-Thabhawi, član najveće iračke šijitske stranke, Vrhovnoga vijeća za islamsku revoluciju u Iraku, umro je u utorak od rana dobivenih večer prije u napadu naoružanoga muškarca, priopćio je jedan drugi član stranke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara