Dvojica Talijana pokušala prokrijumčariti zaštićene vrste gusaka

GRANIČNA policija spriječila je jučer krijumčarenje zaštićenih vrsta ptica otkrivši u automobilima dvojice Talijana 21 odstrijeljenu sivu gusku, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Ptice su pronađene u dva terenska automobila BMW dvojice Talijana, u dobi od 47 i 41 godine, sinoć oko 21,30 sati na graničnom prijelazu Bregana. U prvom automobilu pronađeno je 12 sivih gusaka, a u drugom devet.

Veterinarski inspektor utvrdio je da je riječ o zaštićenoj vrsti ptica, za koje dvojica Talijana nisu imali veterinarski certifikat, niti su ih prijavili carinicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Policija je utvrdila da su guske odstrijeljene na području Srbije i Crne Gore, no da ih Talijani nisu prijavili na ulazu u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo. U policiji vjeruju da to nisu učinili jer je po Zakonu o zaštiti prirode zabranjen prijevoz te vrste ptica preko teritorija Hrvatske.

Kriminalistička obrada nad dvojicom talijanskih krijumčara ptica se nastavlja.

Ove su godine zabilježena četiri veća slučaja pokušaja krijumčarenja zaštićenih ptica u kojima je kod krijumčara, većinom Talijana, pronađeno više od 3.800 zaštićenih vrsta ptica, vrijednih više od tri milijuna kuna.

Prema podacima Zavoda za ornitologiju HAZU-a ugrožena je gotovo polovica od 375 ptičjih vrsta zabilježenih u Hrvatskoj. Četvrtina njih smatra se visoko ugroženim, dok se za samo 40 posto ptica ne smatra da su ugrožene.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara