ECDL diplome za slijepe i slabovidne

U ČETVRTAK je u Hrvatskom savezu slijepih izvršena svečana dodjela prvih ECDL diploma slijepim i slabovidnim osobama iz projekta udruge mreža "ECDL-europska računalna diploma za slijepe i slabovidne osobe"

ECDL, Europska Računalna Diploma predstavlja standardiziranu potvrdu poznavanja upravljanja računalom i rada s najraširenijim aplikacijama koje se danas u svijetu koriste.

 ECDL je prihvaćen u 140  zemalja, već postaje međunarodan, s tendencijom postanka globalnog.
Godine 2001. godine je sedam partnera EU započelo 'Projekt ECDL-PD' (ECDL for people with disabilities). Program se odnosi na osobe koje su gluhonijeme, imaju tjelesno oštećenje, oštećenje vida ili su slijepe. Izrađen je također i sistem za testiranje slabovidnih osoba. Do danas se nije dogodilo ništa na tom području, pa je u svrhu ovog projekta razvijen vlastiti sistem testiranja te je tvrtka Elit trade Akademija-ECDL jedna od rijetkih tvrtki koje se bave ovim područjem.

Projekt koji je osmislila udruga Mreža, dobitnica prošlogodišnje nagrade ECDL Fondacije za promicanje digitalne pismenosti u Hrvatskoj, proveden u suradnji Elit-trade-a i Hrvatskog saveza slijepih. U ime Mreže projekt je predstavila predsjednica udruge, Ana Roglić-Milovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mreža je organizirala edukaciju prvog slabovidnog i slijepog kandidata iz Saveza slijepih, od  kojih je slabovidni kandidat ujedno postao i ovlašteni ECDL ispitivač; nakon čega su tražena financijska sredstva za daljnje provođenje projekta.

Projekt je prošlo ukupno 11 kandidata, 2 slabovidnih i 9 slijepih, a testiranja su provedena za računalom koje je prilagođeno u te svrhe u prostorima Saveza slijepih.

Cilj projekta je bila edukacija slijepih i slabovidnih osoba za obavljanje drugačijih zanimanja od tradicionalnog telefoniste na zastarjelim centralama (telefonista u tvrtki, prevoditelj, savjetnik).

Nacionalni koordinator ECDL-a za Hrvatsku, mr. Marijan Frković, istaknuo je kako je Hrvatska među prvim zemljama u svijetu koja provodi certificiranje slijepih i slabovidnih osoba po ECDL programu u svijetu. Napomenuo je i kako je Europska unija osmislila poseban program edukacije osoba s invaliditetom, posebno u segmentu informatičkog opismenjavanja za rad u call-centrima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara