Economist: Srbija torpedirala konferenciju u Brdu kod Kranja

Economist: Srbija torpedirala konferenciju u Brdu kod Kranja

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

VODEĆI britanski ekonomski list Economist osvrnuo se na konferenciju koja se prošli vikend održala u slovenskom mjestu Brdo kod Kranja, na kojoj se nije pojavio srpski predsjednik Boris Tadić. Prema pisanju Economista, upravo je Brdo kod Kranja mjesto brojnih povijesnih zbivanja za narode i zemlje regije: na istome mjestu je Tito 1980. godine doživio infarkt, a 30 godina kasnije ondje su se trebali naći predstavnici zemalja regije kako bi učvrstili dobrosusjedske odnose, ali i pokazali EU svoju otvorenost prema novim političkim idejama.

Sretan događaj su blagoslovili novi predsjednik Vijeća Europe Herman Van Rompuy te španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos, navodi Economist i dodaje da je događaj "torpediran u posljednji trenutak kad je srpski predsjednik Boris Tadić odlučio bojkotirati susret zbog nazočnosti predstavnika Kosova". Ugledni list navodi da je bilo nemoguće skriti nezadovoljstvo prisutnih predstavnika ovakvim činom predsjednika Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferencija kao festival ljubavi između Hrvatske i Slovenije

U tekstu nadalje stoji kako je konferencija produkt "toplijih odnosa između Slovenije i Hrvatske", te da nije bilo boljeg načina od proslave "festivala ljubavi između dviju zemalja" od organiziranja regionalne konferencije.

Ipak, kako stoji u tekstu, Tadić je odbijanjem dolaska na konferenciju dobio bitku prema Kosovu, ali nije dobio rat. Autor upozorava da bi se Slovenija vrlo lako mogla osvetiti predstavnicima Srbije zbog ovog debakla konferencije "usporavanjem Srbijinog procesa pristupanja europskim integracijama". Ove godine na rasporedu je i regionalna konferencija koja će se održati u Sarajevu, na kojoj će predstavnici EU-a inzistirati upravo na međudržavnim odnosima zemalja regije. "Ukoliko Srbija ponovno odbije sudjelovati na konferenciji, vjeruje se da će snositi posljedice koje će biti dugoročne: Srbija će se načekati ulaska u EU", zaključuje Economist.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara