Educirani miritelji riješili 75 posto radnih sporova

NAKON što je u lipnju prošle godine 17 educiranih miritelja počelo s radom, tri četvrtine postupaka mirenja u kolektivnim radnim sporovima riješeno je uspješno, istaknuto je na današnjem okruglom stolu o mirenju u radnim sporovima.

Obučeni miritelji pomažu stranama u sporu da pronađu zajednička rješenja i usklade interese, kako bi se izbjegli dugi i neplodni pregovori, tužbe i štrajkovi, a naknadu za rad miritelja, koja iznosi 250 kuna po danu, ne plaćaju ni radnici niti poslodavci nego Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Tea Novak, voditeljica USAID-ova projekta tripartitnog dijaloga, koji je s 2,5 milijuna kuna financirao uspostavu modela mirenja, napomenula je da trenutno još 19 miritelja završava treninge, pa će se uskoro i oni priključiti listi miritelja Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Predsjednik GSV-a Krešimir Sever najavio je da će na idućoj sjednici toga nacionalnog tripartitnog tijela potaknuti rješavanje problema financiranja mirenja za ovu godinu iz privremenog proračuna. Dosad se na to trošilo 200.000 kuna godišnje.

Predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović izvijestio je da je lani provedeno 97 postupka mirenja, od čega u drugoj polovici godine 58 postupaka. Uspješnih je bilo 44, odnosno 75 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od dvije trećine sporova izbilo je zbog neisplate plaća, a ostali su se odnosili na sklapanje, izmjene i obnove kolektivnih ugovora.

Više od polovice postupaka mirenja provedeno je u prerađivačkoj u industriji, pri čemu je rekorder tvrtka IPK Osijek s 12 postupaka mirenja, a slijedi Dona Klariko-voće iz Gornje Stubice s osam postupaka.

Najviše postupaka pokrenuo je Sindikat poljoprivrede, čak 46, a iza njega je Sindikat metalaca sa 17 postupaka. Mirenje je najčešće, u 42 slučajeva, trajalo jedan dan.

Begović je upozorio na još uvijek nedovoljan broj obučenih miritelja, jer bi ih u svakoj županiji trebalo biti najmanje troje. Osim toga, sindikati i poslodavci nisu dovoljno educirani za praktičnu primjenu Zakona o radu i Pravilnika o načinu izbora miritelja i provedbi postupka mirenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara