Edwards konačno podržao Obamu

BIVŠI demokratski senator i potpredsjednički kandidat John Edwards će danas službeno podržati svog bivšeg suparnika Baracka Obamu kao predsjedničkog kandidata.

Edwards, koji je 2004. godine bio potpredsjednički kandidat Johna Kerryja, smatrao se jednim od tri najveća favorita na samom početku utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Međutim, drugo mjesto na stranačkim zborovima u Iowi - iza Baracka Obame - bilo mu je najbolji rezultat. Samo mjesec dana kasnije je, s 26 osvojenih delegata, formalno prekinuo svoju predsjedničku utrku.

Jedina dva preostala kandidata - Obama i Clinton - su se mjesecima trudili da ga privuku na svoju stranu. Hillary Clinton je, pak, pogotovo u posljednje vrijeme počela koristiti dosta njegove populističke retorike i ekonomskih planova nastojeći pridobiti siromašne bijele birače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Edwards je, pak, do posljednjeg trenutka ostao neopredijeljen, a postojale su špekulacije o potpredsjedničkom mjestu, odnosno mjestu u budućem demokratskom kabinetu. Po svemu sudeći, prevagnula je uvjerljiva Obamina pobjeda u Edwardsovoj rodnoj Sjevernoj Karolini. Edwards će svoju odluku formalno objaviti iza ponoći.

Edwardsova odluka je. s druge strane, došla prekasno da bi imala ikakvog značajnog ishoda na utrku, s obzirom da je Obama uglavnom osigurao nominaciju. Usprkos jučerašnjeg teškog poraza u Zapadnoj Virginiji prije dva dana, na njegovu stranu stalno staju superdelegati koji će odlučiti o predsjedniku na konvenciji koja je zakazana za kolovoz.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara