Egipćanin uhićen u BiH traži se zbog terorizma

EGIPĆANIN Youssef Amqad koji je nedavno uhićen pri pokušaju ilegalnog prelaska granice između BiH i Hrvatske osumnjičen je za povezanost s islamskim terorističkim skupinama i vlasti u Kairu vjerojatno će uskoro zatražiti njegovo izručenje, objavilo je u subotu sarajevsko "Oslobođenje".

Amqad je uhićen na graničnom prijelazu Orašje 31. srpnja zajedno sa suprugom. Oni su s troje djece pokušali prijeći granicu s lažnim belgijskim putovnicama a pretpostavlja se kako im je cilj bila neka od zapadnoeuropskih zemalja.

"Oslobođenje" navodi navodi kako je egipatska vlada nedavno izvjestila vlasti BiH da je za Amqadom raspisana Interpolova tjeralica te da je on optužen za sudjelovanje u terorističkim aktivnostima.

Prema dostupnim informacijama, Amqad je još jedna u nizu osoba iz islamskih zemalja koje su pod nerazjašnjenim okolnostima boravile u BiH i čak imale njeno državljanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Amqad je bosansko-hercegovačko državljanstvo stekao temeljem svojih ratnih zasluga no ono mu je oduzeto u studenom 2001. tijekom revizije što su je provele tadašnje vlasti predvođene Socijaldemokratskom partijom.

Bosanska policija i tajne službe tada su provele opsežnu istragu u svim osobama afro-azijskog podrijetla koje su pod sumnjivim okolnostima i uz naklnosti Stranke demokratske akcije dobile državljanstvo BiH.

Tadašnja Agencija za istraživanje i dokumentaciju (AID) tako je utvrdila kako je Amqad imao i drugo ime - Amjad Muhhamad Fathalah Ahmad Yusif.

U izvješću Parlamentu BiH, AID je još u ožujku 2002. godine naveo kako je vlada Egipta zatražila izručenje devet svojih državljana koji su boravili u BiH za kojima se traga zbog udruživanja u zabranjene tajne organizacije koje su prijetnja sigurnosti Egipta.

Nakon što je ta informacija procurila u javnost, Amqadu se izgubio svaki trag sve do nedavna uhićenja. Uputi li Egipat i formalni zahtjev za Amqadovo izručenje, vlasti BiH vjerojatno mu neće udovoljiti. BiH je 1998. godine ukinula smrtnu kaznu i ujedno je stupila na snagu zabrana izručenje osumnjičenika svim državama u kojima takva kazna još uvijek postoji. Kazneni zakon BiH predviđa mogućnost izručenja takvim državama jedino uz pisana jamstva da osumnjičenom neće biti izrečena smrtna kazna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara