EK će novu hrvatsku vladu ocjenjivati po rezultatima

EUROPSKA komisija, sukladno svojoj politici, u ponedjeljak nije željela komentirati ishod hrvatskih parlamentarnih izbora, na kojima je najviše glasova dobila oporbena Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), no najavila je da će novu hrvatsku vladu ocjenjivati isključivo na temelju njezinih rezultata.

Europska komisija tijek izbora u Hrvatskoj ocjenjuje "pozitivno", rekao je u telefonskom razgovoru za Hinu glasnogovornik Europske komisije Reijo Kemppinen. "Nadamo se i vjerujemo da će nova vlada slijediti put koji je zacrtala prethodna", rekao je Kemppinen.

Kemppinen je naglasio kako Europska komisija zbog nedjeljnih izbora neće mijenjati svoju politiku prema Hrvatskoj. "Novu vladu ocjenjivat ćemo isključivo na temelju njezinih poteza", poručio je.

"Europska komisija nastavit će razmatrati podatke koje su joj dostavile hrvatske vlasti i mišljenje o hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU bit će izrađeno u skladu s prethodnim planovima", rekao je Kemppinen.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik europskog povjerenika za vanjske odnose Chrisa Pattena, Diego de Ojeda, u razgovoru za Hinu izrazio je nadu da će nova hrvatska vlada nastaviti s gospodarskim i političkim reformama. De Ojeda je pritom osobito istaknuo potrebu pune suradnje s Haškim sudom (ICTY).

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana svojim je priopćenjem pozvao nove hrvatske čelnike da se nastave pridržavati "europskih vrijednosti i standarda".

"Vrlo je važno da Hrvatska ima vladu koja je predana ispunjavanju međunarodnih obveza zemlje i provedbi gospodarskih i političkih reformi", poručio je Solana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara