EK danas objavljuje pretpristpnu strategiju za Hrvatsku

EK danas objavljuje pretpristpnu strategiju za Hrvatsku
EUROPSKA komisija će na sjednici, koja je u srijedu prijepodne počela u Bruxellesu, prihvatiti pretpristupnu strategiju za Hrvatsku, dokument u kojem će se utvrditi prioriteti koje Zagreb treba ispuniti u pripremama za članstvo u EU.

Komisija će također objaviti i redovito godišnje izviješće o napretku Bugarske i Rumunjske te ocijeniti sposobnost Turske da započne pregovore o članstvu.

Prema najavama stranih agencija, koje su imale uvid u te dokumente, Europska komisija će predložiti uvođenje mogućnosti suspenzije pregovora o članstvu u slučaju ozbiljnog i stalnog kršenja načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Te dokumente Komisija prosljeđuje Vijeću EU-a koje donosi konačnu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U pretpristupnoj strategiji, Komisija će izići i s konkretnim iznosima pomoći na koju će Hrvatska moći računati u sljedeće dvije godine. Stjecanjem kandidatskog statusa, Hrvatskoj je otvoren pristup trima pretpristupnim fondovima EU-a - PHARE, namijenjen za izgradnju institucija potrebnih u procesu približavanja EU-u, ISPA, namijenjen za prometne i ekološke projekte te SAPARD, za poljoprivredu i ruralni razvoj. Prema nekim izvorima, iznos te pomoći mogao bi doseći oko 130 milijuna eura godišnje.

U tom će dokumentu, Komisija također istaknuti važnost pune suradnje s Haškim sudom.

Europsko vijeće je na summitu u lipnju, kada je Hrvatsku promaknulo u kandidata za članstvo, zadužilo sadašnji sastav Europske komisije da do kraja svoga mandata, koji istječe krajem ovoga mjeseca, izradi pretpristupnu strategiju za Hrvatsku. Europsko vijeće je u svojoj odluci navelo da pregovori s Hrvatskom o punopravnom članstvu trebaju započeti početkom sljedeće godine, sazivanjem bilateralne međuvladine konferencije.

Sjednica Komisije je započela oko 9.00 sati, a njezini rezultati trebali bi biti poznate nešto iza podneva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara