EK predložila paket novih mjera za borbu protiv terorizma

EUROPSKA komisija predložila je u srijedu paket novih mjera za borbu protiv terorizma kako bi se poboljšala prevencija, pripravnost i sposobnost odgovora na terorističke napade, priopćila je Komisija u Bruxellesu.

Radi efikasnije borbe protiv financiranja terorista, Europska komisija ističe potrebu bolje razmjene informacija između relevantnih aktera na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini.

Posebice se ističe potreba bolje suradnje i razmjene informacija između poreznih vlasti, tijela za financijski nadzor, ministarstava pravosuđa i unutarnjih poslova te obavještajnih zajednica, navodi se u priopćenju.

U pogledu razmjene informacija između privatnog i javnog sektora, Europska komisija smatra da bi policijske službe trebale imati pristup bazama podataka financijskih institucija koje sadrže podatke o vlasnicima računa i njihovim transakcijama.

Na taj bi se način, smatra EK, moglo bolje povezati sumnjivce, ući u trag tijeku novca i njegovim izvorima.

Europska komisija ističe također i potrebu povećanja transparentnosti u neprofitnom i humanitarnom sektoru koji je upravo zbog pomanjkanja transparentnosti postao podložan zloporabama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra također da bi borba protiv terorizma trebala biti inkluzivna, odnosno uključivati sve socijalne, gospodarske i političke aktere.

Predlaže stoga da se u raspravu o borbi protiv terorizma uključe svi građani, civilno društvo i nacionalni parlamenti.

Kao poticaj takvoj inkluzivnoj politici, Europska komisija predlaže da EU oda počast žrtvama terorističkog napada u Madridu 11. ožujka ove godine izradom Memorijalnog izvješća koje bi do prve godišnjice napada trebalo biti proslijeđeno Europskom i nacionalnim parlamentima, a donosilo bi pregled mjera poduzetih u borbi protiv terorizma te izazove koji još predstoje.

Nove prijedloge razmatrat će Europsko vijeće 17. prosinca.

(Hina) xpp/xzt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara