EK: zeleno svjetlo za radare kratkog dometa, koji smanjuju opasnost od sudara

Europska komisija dodijelila je u utorak posebnu radio frekvenciju na europskoj razini za radare kratkog dometa, koji će se ugrađivati u automobile i koji mogu detektirati opasnost od sudara i automatski aktivirati kočnice. L

Odluka Komisije stupa na snagu polovicom ove godine, a takvi radari počet će se ugrađivati već u drugoj polovici godine.

Ti radari kratkog dometa plod su dvogodišnjeg rada Europske komisije i stručnjaka. Prema europskom akcijskom programu za sigurnost u cestovnom prometu predviđa se da će do 2010. godine za polovicu biti smanjen broj žrtava na cestama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radari kratkog dometa mogu spasiti živote. Ta inovativna tehnologija smanjit će učestalost, težinu i cijenu prometnih nesreća. Danas donesena odluka otvara radio frekvencije za radare kratkog dometa, a istodobno onemogućava interferenciju s drugim važnim korisnicima tih frekvencija. Komisija je osigurala solidnu zakonsku osnovu za širenje tehnologije radara kratkog dometa na europskom tržištu. Nadam se da će automobilska industrija profitirati", rekla je Viviane Reding, povjerenica Europske komisije za informatičko društvo i medije.

(Hina) xsv ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara