Ekolozi: Ubrzan rast plantaža drveća mora se zauzdati

Ekolozi: Ubrzan rast plantaža drveća mora se zauzdati
SVE BRŽI rast industrijskih plantaža stabala nije najbolje ekonomsko ni ekološko rješenje za rješavanje problema sve većih potrebe za papirom u svijetu, upozorio je Centar za međunarodna istraživanja šuma (CIFOR) u najnovijem izvješću.

"Tijekom idućih nekoliko desetljeća, plantaže će postati glavni izvor papira u svijetu", kazao je David Kaimowitz, direktor CIFOR-a. "Vlade moraju odmah nešto poduzeti kako plantaže ne bi štetile okolišu."

Izvješće je tijekom UN-ova foruma o šumama CIFOR objavio u suradnji s drugim udrugama za zaštitu okoliša, švicarskim WWF-om i IUCN-om te američkom Unijom za očuvanje prirode. U njemu se među ostalim upozorava da tvrdnje kako plantaže stabala smanjuju pritisak na prirodne šume, nisu točne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U zemljama u razvoju zbog plantaža su izbili sukobi s lokalnim stanovništvom, pogotovo kad je zemlja koja je njima potrebna za opstanak dodijeljena plantažama. Uz to, te plantaže često primaju kredite i donacije kako bi opstale, iako bi drukčiji način iskorištavanja zemlje na kojima se nalaze imao više i ekonomskog i ekološkog smisla.

Riječ je o komercijalnim plantažama na kojima se uzgaja samo jedna vrsta drveća, npr. eukaliptus, koja proizvodi industrijsko drvo pogodno za sječu za manje od 20 godina. Prema procjenama, u svijetu trenutačno postoji oko 10 milijuna hektara - odnosno površina dvostruko veća od Švicarske - plantaža stabala, a potrošnja papira 2010. godine bit će, kako se procjenjuje, oko 80 posto veća nego 1990. godine.

Četiri skupine za zaštitu okoliša traže zaustavljanje sječe prirodnih šuma, smanjenje donacija i kredita industrijskim plantažama te uvođenje zakona koji bi postojeće plantaže obvezali na očuvanje okoliša.

"Te će plantaže biti dio budućnosti šuma - jer plantaže ne uništavaju uvijek prirodne šume i mogu pridonijeti očuvanju bioraznolikosti - zato nije dobro da se ukinu", kazao je Kaimowitz novinarima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara