Ekonomske veze Hrvatske i Velike Britanije: Turisti i Tvornica duhana Rovinj

Ekonomske veze Hrvatske i Velike Britanije: Turisti i Tvornica duhana Rovinj

Foto: 123rf

REZULTATI referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije snažno su uzdrmali svjetska tržišta.

Britanska funta spustila se na najnižu razinu u posljednjih 30 godina u odnosu na dolar, a analitičari upozoravaju da bi ovaj događaj mogao uzdrmati britansku, ali i globalnu ekonomiju.
Hrvatska bi mogla osjetiti indirektne negativne posljedice Brexita, kao što je mogući rast kamata na obveznice, zbog pojačane nesigurnosti na svjetskim tržištima.

No, direktnih poremećaja u ekonomskim odnosima s Velikom Britanijom neće biti jer je suradnja na vrlo niskim razinama.

Prema podacima analitičara RBA, u razdoblju od 2010.-2015. prosječni udio u ukupnom izvozu i uvozu oscilirao je na razini od 1,7 posto odnosno 1,2 posto.

Kupnja Tvornice duhana Rovinj bila je jednokratna transakcija

Hrvatska također ima vrlo niski priljev izravnih stranih ulaganja iz Velike Britanije, manji od 100 milijuna eura godišnje u razdoblju 1993.-2014. godine.

Ipak, 2015. je donijela značajnu transakciju u iznosu od 505 milijuna eura koja se odnosi na prodaju Tvornice duhana Rovinj (TDR) multinacionalnoj kompaniji British American Tabacco (BAT). Transakcija je zaključena krajem rujna prošle godine i na taj je način generirano gotovo 78 posto ukupnih izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u razdoblju od prva tri tromjesečja 2015.

"Kako se nesumnjivo radilo o 'jednokratnoj' transakciji ne vidimo bilo kakav značajan izravan utjecaj izlaska Velike Britanije iz EU na hrvatsko gospodarstvo. Međutim, u naredne tri godine BAT planira uložiti dodatnih 30 milijuna eura kako bi povećao proizvodne kapacitete, čime sekundarni učinak može biti rizik smanjenja planiranih budućih investicija", navodi se u analizi RBA.

Turiste iz Velike Britanija koji idu u Dubrovnik neće otjerati slabija funta

Pozitivni trendovi u turističkim odnosima intenzivirali su se tijekom posljednje četiri godine pri čemu broj turističkih dolazaka i noćenja iz Velike Britanije bilježi dvoznamenkaste godišnje stope rasta. Osim toga, gosti iz Velike Britanije čine najveći udio u domaćoj top turističkoj destinaciji (Dubrovnik) koje je ujedno i u visokoj cjenovnoj kategoriji.

"Tu vidimo ograničen kratkoročni rizik. Iako, čak i u slučaju slabije funte u odnosu na euro dugotrajna lojalnost britanskih turista, koji su istovremeno gosti s visokom kupovnom moći, ne bi trebala mijenjati njihove potrošačke navike u srednjoročnom razdoblju", prognoziraju analitičari RBA.

Analitičari RBA ne vide ni značajnije kratkoročne rizike za domaću valutu s obzirom na ograničenu izloženost samog gospodarstva. Dakle, snažnije negativne posljedice mogu proizaći posredno, uslijed šireg europskog gospodarskog opadanja, što može potencijalno ugroziti slabašni oporavak Hrvatske, te rizika smanjenja ukupne vanjskotrgovinske razmjene.

Što se tiče hrvatskih euroobveznica uz prelijevanje snažne averzije prema riziku i rast premije rizika u zemljama europske periferije Hrvatska bi, obzirom na fundamentalne pokazatelje i političke nestabilnosti, mogla plaćati višu premiju rizika što može imati negativan utjecaj na kretanje javnog duga i snažno potrebne fiskalne konsolidacije zaključuju analitičari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara