Ekonomski institut, Zagreb: Gospodarstvo se oporavlja

Ekonomski institut, Zagreb: Gospodarstvo se oporavlja

Graf: EIZG / Index

CEIZ indeks - mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa - u studenom 2015. zabilježio povećanje vrijednosti u iznosu od 0,08 indeksnih bodova u odnosu na listopad iste godine.

Još od lipnja prošle godine CEIZ indeks bilježi izražen trend rasta, a od tada pa do kraja studenog ove godine, vrijednost indeksa kumulativno je porasla za 4,4 indeksna boda.

"Budući da je od posljednjeg tromjesečja 2014. godine pa do trećeg tromjesečja ove godine, desezonirani BDP zabilježio pozitivne tromjesečne promjene, možemo potvrditi da kretanje i CEIZ indeksa i BDP-a upućuje na to da se gospodarstvo oporavlja", navode s Ekonomskog instituta, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rast ubrzava

S obzirom na to da se isti uzorak s još nešto snažnijim intenzitetom nastavio i u prva dva mjeseca četvrtog tromjesečja, može se očekivati da će zadnje tromjesečje ove godine obilježiti pozitivna gospodarska kretanja koja su obilježila i prethodna četiri tromjesečja, pri čemu je izgledno da bi tromjesečna stopa rasta u zadnjem tromjesečju 2015. mogla biti veća nego što je to bila u trećem tromjesečju, prognozira Ekonomski institut.

Da podsjetimo, BDP Hvatske porastao je u trećem kvartalu za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je to bio najveći rast gospodarstva od drugog tromjesečja 2008. godine, kada je gospodarstvo poraslo 2,9 posto.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 1,3 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2014. realno je veći za 2,7 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara