Ekoturizam sve više zabrinjava znanstvenike

NEŠTO se čudno događa u divljini: životinje postaju nemirne, polarni medvjedi, pingvini i dupini, čak i ptice u prašumama počinju pokazivati znakove stresa, gube na težini, neke životinjske vrste počinju izumirati - a znanstvenici upozoravaju kako su sve to posljedice ekoturizma koji je trebao izazvati suprotan učinak.

Sve veći porast ekoturističke industrije zabrinjava biologe, s obzirom na sve veći broj dokaza da mnoge životinje ne reagiraju dobro na turiste u svojoj blizini. Znanstvenici misle da bi dugoročni učinci ekoturizma mogli ugroziti preživljavanje svijeta divljine kakav danas poznajemo, piše New Scientist.

Ekoturizam sigurno ima i dobre strane. Siromašne zemlje bogate bioraznolikošću imaju koristi od novca koji turisti ostavljaju u njihovim zemljama, ali stručnjaci ističu da turisti donose i bolesti zapadnog svijeta, te svojom prisutnošću uzrokuju promjene u svakodnevnom životu svijeta životinja u divljni.

Biolozi sveučilišta Auckland na Novom Zelandu više su godina proučavali ponašanje dupina na obalama Novog Zelanda. Primijetili su promjene u ponašanju dupina, a te se promjene sve više povećavaju sa sve većim brojem ekoturista koji ih na brodovima izbliza promatraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici su zaključili da dupini sada provode više vremena na površini mora što bi moglo dovesti do toga da se sve više odmaraju po noći. Zbog toga će se, ističu znanstvenici, skratiti vrijeme koje provode s drugim dupinima.

Promjene u ponašanju, koje bi dugoročno mogle ugroziti vrste, primijećene su i kod polarnih medvjeda, pingvina i drugih životinja.

Ekoturizam bilježi u posljednje vrijeme godišnji rast od 10 do 30 posto i postao je industrija vrijedna nekoliko milijardi dolara.

Znanstvenici ipak ističu i dobre primjere ekoturizma. Jedan od takvih primjera je Galapagos, gdje su baš zahvaljujući novcu zarađenom od ekoturizma očuvane neke životinjske vrste poput, na primjer, iguana.

Biolozi danas traže da se provedu istraživanja prije nego što se realiziraju projekti ekoturizma, kako bi se tako spriječilo štetno djelovanje turista na okoliš i na životinjske vrste.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara