Ekshumirani kolumbovi ostaci radi provjere vjerodostojnosti

NAVODNI posmrtni ostaci Kristofa Kolumba koji je pokopan u katedrali u Sevilli zajedno sa sinom Hernandom, iskopani su u ponedjeljak kako bi se uz pomoć DNK provjerilo je li doista riječ o glasovitom pomorcu koji je otkrio Ameriku.

Ekshumaciju su obavili stručnjaci sa sveučilišta u Granadi, u prisutnosti dvoje Kolumbovih potomaka, Jaimea i Anunciade Colomb de Caravajal.

Posmrtni ostaci oca i sina, kao i brata glasovitog pomorca, Diega Kolumba koji su iskopani u rujnu prošle godine u Santiponceu, nedaleko Seville, preneseni su na sveučilište u Granadi, gdje će se ispitivati do početka zime.

Stručnjaci će sada uzeti uzorak kosti radi ispitivanja koje bi moglo trajati nekoliko mjeseci, kako bi se potvrdilo da truplo koje se čuva u katedrali u Sevilli doista pripada Kristofu Kolumbu.

Ispitivanje će obuhvatiti antropološko, stomatološko i radiološko istraživanje magnetskom rezonancom, rekao je Jose Antonio Lorente, direktor laboratorija za genetsku identifikaciju sa sveučilišta u Granadi koji predvodi istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U istraživanju će se posebna pozornost posvetiti kromosomu "Y" koji se prenosi s oca na sina, kako bi se mogao utvrditi identitet Hernanda Kolumba.

Kristof Kolumbo rođen je u 1451. Genovi, a umro je u Valladolidu (sjeverna Španjolska) 1506., a 1544. njegovi su posmrtni ostaci, kao i njegova sina, preneseni u Santo Domingo.

No 1795. Španjolci su se povukli iz Dominikanske Republike i navodne Kolumbove ostatke prenijeli na Kubu, odakle su 1898., nakon španjolsko-američkog rata, prevezeni u Španjolsku.

Dominikanska Republika tvrdi da pravi posmrtni ostaci pomorca počivaju na dominikanskom području, u Phare de Colombu.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara