Eksplozije ostavile Gruziju i Armeniju bez ruskog plina

Eksplozije ostavile Gruziju i Armeniju bez ruskog plina

JUTROS je u ruskoj pokrajini Sjevernoj Osetiji odjeknulo nekoliko eksplozija na plinovodu i električnim instalacijama, koje su za posljedicu imale prestanak isporuke ruskog plina Gruziji i Armeniji.

Zbog toga je u Gruziji, koju ovih dana pogađa neuobičajeni val hladnoće, došlo do nestašice plina, isto kao i ozbiljnoj poremećaja u isporuci električne energije, u velikom dijelu ovisnoj o plinskim elektranama koje kao gorivo koriste ruski plin.

Ruske vlasti su izjavile kako sumnjaju da su eksplozije posljedica sabotaže, a sumnja se na čečenske separatiste i s njima povezane grupe na Kavkazu kao moguće počinitelje.

Ali, gruzijski predsjednik Miheil Saakašvili ne vjeruje u tu priču te je optužio Rusiju kako  Gruziju - bivšu sovjetsku republiku koja je odnedavno postala jednom od najvjernijih američkih saveznica u tom dijelu svijeta - ekonomskim pritiskom nastoji vratiti u svoju interesnu sferu, slično kao što je to pokušala prije nekoliko tjedana u Ukrajini. Rusija je Gruziji, te Armeniji koja preko gruzijskog teritorija prima ruski plin, već ranije povisila cijenu plina.

Saakašvili je eksplozije nazvao "planom da se razbije Gruzija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi analitičari to tumače u kontekstu separatističke pobune u gruzijskog pokrajini Južnoj Osetiji, gdje mnogi Oseti žele ujedinjenje sa svojom braćom s ruske strane granice i čija nastojanja imaju simpatije i podršku u moskovskim krugovima. Optužbe Saakašvilija je odmah demantiralo rusko ministarstvo vanjskih poslova.

U međuvremenu gruzijske vlasti su počele grozničavo raditi na normalizaciji opskrbe plinom, jer su trenutne rezerve, prema izjavama njihovih čelnika, "dostatne samo za jedan dan". U tijeku su pregovori sa susjednim Azerbejdžanom koji bi Gruziju uskoro trebao početi snabdijevati ovim energetnom.


Saakašvili ne vjeruje ruskim objašnjenjima

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara